Obama: Zabráníme Íránu v jaderném vyzbrojení. Za to ručím

Jeruzalém - Spojené státy zaručují Izraeli, že zabrání Íránu získat atomovou bombu. V projevu v mezinárodním kongresovém centru v Jeruzalémě o tom mladé Izraelce ujistil americký prezident Barack Obama. „Všechny možnosti zůstávají otevřené,“ řekl Obama, jehož projev stovky posluchačů opakovaně přerušovaly nadšeným potleskem.

„Dokud budou existovat Spojené státy americké, nebudete sami,“ řekl prezident hebrejsky publiku, tvořenému hlavně studenty. Zatím prý ale Američané stále ještě spoléhají na mírové řešení jaderného sporu s Íránem. „Mír je vždycky lepší než válka,“ prohlásil Obama.

Vyzval zároveň k odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada a varoval režim v Damašku před použitím chemických zbraní proti syrskému lidu nebo před jejich předání teroristickým skupinám. „Asad musí odejít, aby mohla začít budoucnost Sýrie,“ prohlásil Obama.

Jednu pasáž svého projevu věnoval také izraelsko-palestinskému konfliktu. Izrael je podle něj na křižovatce a musí zvolit mír s Palestinci. Mír je nezbytný, je v dlouhodobé perspektivě jedinou zárukou bezpečnosti Izraele. Židovský a demokratický Izrael je vzhledem k demografickému vývoji možný jen tehdy, když bude mít v sousedství životaschopnou nezávislou Palestinu, prohlásil Obama.

Jediné řešení problémů má podle něj podobu dvou států pro dva národy. Palestinci ale také musejí akceptovat, že Izrael je židovský stát, zdůraznil americký prezident.

Izrael deportuje Čecha zatčeného při protestu v Hebronu

Během demonstrace proti Obamově návštěvě byli v palestinském Hebronu zatčeni tři lidé, mezi nimi i Čech. Úřady rozhodly o jejich deportaci. Trojice je na cestě na Ben Gurionovo letiště u Tel Avivu, sdělila Pavlína Musilová z Mezinárodního hnutí solidarity (ISM), které o případu informovalo. Kdy deportovaní Izrael opustí, ale zatím není jasné.

Izraelští vojáci ve středu zatkli na Západním břehu Jordánu v Hebronu šest účastníků manifestace, kteří na sobě měli masky Martina Luthera Kinga a Obamy. Organizátoři akce chtěli Obamovi připomenout Kingův boj proti diskriminaci v USA. „Představujeme zde Obamu, jehož předci, jako byl King, bojovali za svobodu. Odmítáme zjevné zaujetí USA pro Izrael. Doufali jsme, že první černošský prezident USA bude vůči Palestincům spravedlivější,“ řekl palestinskému serveru Maan organizátor akce Ísá Amru, který byl mezi zatčenými.

Musilová sdělila, že Izraelci zatkli tři Evropany - Čecha, Němce a Dána, o nichž ISM hovoří jako o dobrovolnících. ISM od roku 2001 podporuje nenásilné akce odporu proti izraelské okupaci palestinského území. Český aktivista byl podle Musilové na západním břehu týden a spolu s dalšími aktivisty ISM se tam účastnil pravidelných akcí, které mají poukázat na situaci, v níž žijí Palestinci za izraelské okupace. Aktivisté svou přítomností vyjadřují svou solidaritu s Palestinci, v případě Čechů využívají tříměsíční turistické vízum, které si mohou na západním břehu prodlužovat.

Izrael zatím o případu českou stranu neinformoval. Konzulát si proto sám informaci vyžádal a na vyjádření izraelské strany čeká. Konzulka připustila, že Čechovi hrozí rychlá deportace, protože izraelské úřady v takových případech rozhodují promptně, do 48 hodin.

Obama: mír na Blízkém východě je možný (zdroj: ČT24)