Zeman s Gašparovičem: Prioritou jsou společné investice do dopravy

Bratislava – Prezident Miloš Zeman zavítal na svou první zahraniční návštěvu na Slovensko. Se svým protějškem Ivanem Gašparovičem se shodli na tom, že by obě země měly především spolupracovat v oblasti dopravy a carga. Zeman označil společné vztahy Česka a Slovenska za nadstandardní, i díky tomu nastínil nápad, že by mohla vzniknout společná hokejová liga. Případné jmenování Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku nechtěli prezidenti komentovat.

Podle Zemana už dlouhá léta konflikty mezi oběma zeměmi nejsou, ovšem nabízí se prý celá řada výzev. Podle českého a slovenského prezidenta je prioritou vzájemných vztahů Česka a Slovenska spolupráce v oblasti dopravních investic, dopravní infrastruktuře nebo také v oblasti armády. Shodují se oba také na postojích vůči Evropské unii i na tom, že je potřebné udržet společnou evropskou měnu. 

„Měli bychom například zlepšit dopravní spojení mezi Slovenskou a Českou republikou, měli bychom usilovat o intenzivnější spolupráci našich podniků. Jako příklad jsme si říkali Cargo, protože touto spoluprací by na středoevropském, případně i na celoevropském trhu mohl vzniknout silný a úspěšný hráč,“ řekl Zeman novinářům.   

O možnosti spojení českého nákladního železničního dopravce ČD Cargo a slovenské firmy Železničná spoločnosť Cargo Slovakia hovořili už dříve premiéři obou zemí. Jenže podle slovenských médií by se slovenská společnost mohla taktéž spojit s polskou stranou.

Miloš Zeman:

„Přijel jsem na svou první návštěvu na Slovensku nejenom kvůli zachovávání tradice, ale především kvůli tomu, že vztahy mezi Českou a Slovenskou republikou jsou nadstandardní.“

Zeman si také pochvaloval objem zahraničního obchodu Česka se Slovenskem, který dosahuje 4,7 procenta. Tedy stejně jako USA a několikanásobně více než Rusko. Pogratuloval proto Slovensku, že v této oblasti předehnalo Moskvu a dohnalo dokonce Washington. 

Zeman by také rád, aby se vynikající vzájemné vztahy projevily i ve sportovní oblasti, chtěl by proto vznik společné česko-slovenské hokejové ligy. „Hokejová liga by mohla být nosným projektem, o kterém bychom mohli uvažovat,“ řekl. I když přiznal, že na společnou fotbalovou soutěž dosud nenazrál čas. 

Miloš Zeman jako první český prezident vzal hned na úvodní zahraniční cestu podnikatele, kromě sportu by totiž rád propojil i velké firmy. Nový prezident chce domácím podnikům v zahraničí co nejvíc pomáhat. Už během prvních hodin návštěvy dohodl možnou účast českých podniků při dostavbě jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích.

Český prezident slíbil, že se se slovenskými představiteli bude často setkávat, především na schůzkách V4, kterou by rád rozšířil na formát V5 o Slovinsko.

A Zeman z Bratislavy radil i české vládě. Aby překonalo Česko krizi, měla by prý investovat. „V této politické struktuře v podstatě není nikdo, kdo by se investic zastal, neboť, jak obecně známo, investice nemají volební právo. Tím pádem jsou handicapovány proti různým zájmovým a lobbistickým skupinám,“ řekl v úvodním projevu na fóru Zeman. „Pro podnikatele není ani tak důležité snížení daní, jak nabízí pravice, jako získání zakázek,“ dodal prezident na slovensko-českém podnikatelském fóru v Bratislavě. 

Zeman kritizoval i levici, která podle něj bude z populistických důvodů „nafukovat nejrůznější sociální dávky“. „A tím bude zbytečně zvyšovat státní dluh,“ uvedl Zeman.