Obama ocenil zapomenutého hrdinu českého původu

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes z rozhodnutí Kongresu udělil in memoriam nejvyšší americké vojenské vyznamenání - Medaili cti - vojákovi z Korejské války s českými kořeny Emilu Kapaunovi. Kapaun přesto, že působil v Koreji jako kaplan, nikdy nebyl daleko od bojiště. Doprovázel vojáky do prvních linií, sloužil improvizované mše mezi zákopy. Neváhal riskovat svůj život, aby pomohl zajistit jídlo. Neváhal odstrčit nepřítele se zbraní v ruce, aby pomohl raněnému. Zemřel v roce 1951 ve věku 35 let v severokorejském zajateckém táboře.

Obama Kapaunův dramatický život označil během slavnostního ceremoniálu v Bílém domě za „ohromující“. „V jeho osobě nalézám hodnoty svých předků, kteří vyznávali poctivost, službu a tvrdou práci,“ řekl prezident. „Kapaun jako kněz nikdy nevystřelil, ale užíval nejsilnější zbraň ze všech - lásku ke svým bojovým bratrům.“ 

Medaili od prezidenta převzal kaplanův synovec Ray Kapaun. Ceremoniálu se zúčastnili vysocí důstojníci americké armády, veteráni korejské války, zástupci katolické církve a představitelé státu Kansas, kde Kapaun vyrůstal ve městě Pilsen. Obama shromážděným přiblížil život muže, který zachránil životy mnoha svých spolubojovníků a odnášel zraněné z bojiště i v době, kdy američtí velitelé zaveleli k ústupu.

O vysokém vyznamení pro Kapauna se v Kongresu hovořilo už před deseti lety. Rozhodujícím podnětem bylo v roce 2009 doporučení, které vydal tehdejší náčelník amerického sboru náčelníků štábů Michael Mullen. „Je načase,“ komentoval Obama dnešní Kapaunovo ocenění slovy jednoho z kaplanových někdejších bojových druhů.

  • Ray Kapaun přebírá Medaili cti od Baracka Obamy autor: Carolyn Kaster, zdroj: ČTK/AP
  • Emil Kapaun s dýmkou, kterou mu v Koreji ustřelili od pusy zdroj: ČT24

Kapaunovi rodiče pocházeli z Čech

Kapaun se narodil 16. dubna 1916 v městečku Pilsen v Kansasu. Oba jeho rodiče pocházeli z Čech a do Ameriky přijeli jako malé děti, v americké „Plzni“ vlastnili malou farmu a od syna očekávali, že se naučí řemeslu a zemědělství. Ten se ale už v mládí rozhodl spojit svůj život s církví, po studiu na benediktinském klášterním gymnáziu absolvoval seminář v St. Louis a v roce 1940 byl vysvěcen na kněze.

Kapaunovi byli součástí velké migrační vlny v letech 1850–1914, kdy z Čech, Moravy a Slezska odešlo do Spojených států 350 000 lidí. Městečko Pilsen bylo založeno na konci 19. století právě českými rodinami, které koupily půdu poblíž železnice do Santa Fé. Český původ městečka dokazuje i to, že místní kostel, který dodnes tvoří dominantu celého kraje, je zasvěcený sv. Janu Nepomuckému.

V roce 1943 byl Emil Kapaun jmenován vojenským kaplanem na letecké základně poblíž Heringtonu v Kansasu a v letech 1944–1946 působil jako kaplan amerických vojáků v Indii a Barmě. V roce 1949 se vrátil do armády a o rok později se jako jeden z prvních Američanů dostal také do víru Korejské války. V červenci 1950 se vylodil v korejském Pchohangu s vojáky 8. jízdního pluku americké armády, kteří se snažili zastavit útok komunistické Severní Koreje na jih a v takzvaném Pusanském perimetru zabránili obsazení celého korejského ostrova komunisty.

Už v srpnu 1950 byl za svou statečnost – zachránil zraněného vojáka – oceněn Bronzovou hvězdou, jedním z nejvyšších vyznamenání za chrabrost v boji. V listopadu 1950 odmítl opustit zraněné vojáky, a padl tak do zajetí. Číňané zraněné americké vojáky přinutili ke stokilometrovému pěšímu pochodu horami do zajateckého tábora. Kaplan Kapaun navzdory vlastnímu špatnému zdravotnímu stavu pomáhal ostatním. V zajateckém táboře přenechával nemocným vojákům své jídlo, obstarával jim léky a vyjednával jejich jménem s vězniteli. Zemřel 23. května 1951 na následky podvýživy, úplavici a zápal plic.

Philip D. Chinnery, autor knihy Korejské krutosti:

„Když Kapaunova jednotka bojovala na řece Naktongu, zničila jeho džíp nepřátelská palba a zranila mu řidiče. Kapaun sebral zchátralé jízdní kolo, nastrkal si do kapes jablka a broskve, které natrhal v korejských sadech, a jel po kamenitých cestách, až se dostal k předsunutým postavením. Skočil do nejbližšího zákopu vedle nervózního střelce, nabídl mu broskev, utrousil jeden dva vtipy a přesunul se do sousedního zákopu. Nikdy nebyl daleko od bojiště.“

Ze sedmi tisíc zajatých Američanů jich téměř polovina nepřežila. Když Kapauna poslali na marodku, které vězni přezdívali márnice, věděl, že jde na smrt. „Nikdo se odtud nikdy nevrátil. A on řekl: 'Pane, žehnej jim, neboť nevědí, co činí',“ vzpomíná jeho spoluvězeň.

Ray Kapaun, synovec Emila Kapauna:

„Bylo mu úplně jedno, že kolem něj dopadají granáty a kolem hlavy mu létají kulky.“

Svatý Emil Kapaun?

Už v roce 1993 udělil Kapaunovi papež titul „Služebník boží“ a od roku 2011 probíhá ve Vatikánu proces jeho blahořečení. Kapaun by se tak mohl stát vůbec prvním blahoslaveným americkým vojákem. Rodina spíš doufá, že se jednou podaří vyzvednout jeho ostatky z masového hrobu v Severní Koreji a on se vrátí zpět domů.

Medaile za statečnost se uděluje od roku 1861 výhradně příslušníkům amerických ozbrojených sil. V historii ji získali pouze dva Češi, Leopold Karpeles, který byl vlajkonošem v době války Severu proti Jihu, a William F. Lukes pocházející z Liberecka, který se proslavil v době týdenních bojů mezi americkým námořnictvem a korejskými obránci pevnosti na ostrově Kanghwa v roce 1871.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)