Kovový svědek bitvy o Británii čekal na dně desítky let, teď ho vyzvednou

Londýn – U jižního pobřeží Anglie byla zahájena unikátní operace, během níž potápěči vyzvednou ze dna nedávno objevený letoun Dornier 17, který se zde zřítil během druhé světové války v roce 1940. Jde přitom o jediný známý dochovaný kus tohoto německého bombardéru. Pokud se podaří dochovaný letoun vyzdvihnout, stane se součástí sbírky Muzea Britského královského letectva v Londýně.

Potápěči začali kolem letounu budovat kovový rám, s jehož pomocí stroj během tří týdnů vyzdvihnou na hladinu. Letoun, přezdívaný pro úzký podlouhlý trup „létající tužka“, sestřelili britští letci v roce 1940 během bitvy o Británii. Před pěti lety jej pak objevili potápěči v hloubce zhruba 30 metrů pod hladinou. Podle odborníků je s ohledem na více než 70 let, která strávil v moři, v pozoruhodně zachovalém stavu. Některé hliníkové součásti sice zkorodovaly, třeba pneumatiky na podvozku ale zůstaly nahuštěné.

Bombardovací a průzkumný letoun Dornier 17 tvořil během takzvané bleskové války základ vzdušných sil německé Luftwaffe. Původně jej konstruktéři navrhli jako dopravní letoun, společnost Lufthansa ho ale odmítla kvůli příliš úzkému trupu. Vojenské letectvo po nutných úpravách učinilo z tohoto dvoumotorového hornoplošníku na začátku druhé světové války páteř svých bombardovacích sil. Toto období kulminovalo právě během bitvy o Británii, po níž Dorniery uvolnily místo strojům Junkers Ju 88.

Bitva o Británii začala 10. července 1940 a skončila 31. října téhož roku. Zapojilo se do ní více než 2 900 britských a spojeneckých letců na zhruba 600 letadlech - což nebyla ani polovina z 1 750 letounů, které nasadili Němci. Navzdory početní převaze utrpěla Luftwaffe porážku, což se považuje za jeden z bodů zvratu druhé světové války.