Su Ťij: „Mám jasno. Chci být prezidentkou.“

Neipyijto - Vůdkyně barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij oznámila, že hodlá kandidovat na prezidentku země. „Chci kandidovat na prezidentku, mám v této otázce dost jasno,“ prohlásila držitelka Nobelovy ceny za mír. Su Ťij strávila během vojenské vlády téměř dvacet let v domácím vězení. Loni byla zvolena do parlamentu.

Volby plánované na rok 2015 jsou považovány za první potenciálně svobodné hlasování za více než 50 let v Barmě, kde teprve před dvěma roky převzala moc civilní vláda po desetiletích vojenské junty.

Do Aun Schan Su Ťij se narodila 19. června 1945 v Rangúnu bojovníkovi za nezávislost Barmy Aun Schanovi. Její matka Do Kchin Ťij byla první barmskou velvyslankyní v historii. Její otec byl zavražděn při atentátu, když byly Su Ťij dva roky.

Národní liga pro demokracii

Po studiu politologie v indickém Dillí získala titul bakalář v oboru filosofie, politologie a ekonomie na Oxfordu. Později absolvovala postgraduální studium na Škole východních a afrických studií v Londýně.

Roku 1972 se provdala za anglického akademika Michaela Arise, odborníka na tibetskou kulturu, který tehdy žil v Bhútánu. Narodili se jim synové Alexandr a Kim. Rodina pobývala převážně v Británii.

V roce 1988 se Su Ťij vrátila se do Barmy, aby se postarala o svou nemocnou matku. Tou dobou vrcholil lidový odpor proti vládnoucí vojenské juntě. Su Ťij veřejně podpořila demokratizační proces, vyhlásila „druhý boj za nezávislost“ a spoluzaložila Národní ligu pro demokracii (NLD), jejíž se stala generální tajemnicí.

Na návrh Václava Havla

Junta odpověděla tím, že ji roku 1989 za „ohrožování státu“ uvrhla do domácího vězení. O rok později ve volbách zvítězila s 80 procenty NLD. Vojenský režim však odmítl předat vládu vítězné opozici, což vedlo k mnoha protestům, které potlačila armáda.

Na návrh Václava Havla byla Su Ťij 14. října 1991 udělena Nobelova cena za mír, kterou si však v prosinci kvůli věznění nemohla osobně převzít. V příštích dvou desítkách let byla několikrát uzavřena v domácím vězení.

První parlamentní volby v Barmě po dvaceti letech v listopadu 2010 byly poznamenány vyloučením opozice z volebního procesu a neregulérnostmi. V následujících letech však došlo k částečnému uvolnění režimu, včetně předání řízení země do rukou civilní vlády. V doplňovacích volbách v dubnu 2012 Su Ťij získala poslanecké křeslo.