Snowdenův předchůdce pro ČT: Špehování ohrožuje celou společnost

Washington - Obludný americký špehovací systém překračuje původní poslání z 11. září, říká Thomas Drake – před Edwardem Snowdenem zatím nejznámější člověk, který upozornil na údajné nepravosti amerických tajných služeb. Drake pracoval v CIA, pak zastával vysokou pozici v jedné z nejmocnějších tajných služeb na světě - ve stejné vojenské rozvědce NSA (Národní bezpečnostní agentura) jako Snowden. Jen málokdo se tak do Snowdenovy kůže dokáže vcítit lépe než právě Drake, který poskytl exkluzivní rozhovor zpravodaji České televize Martinu Řezníčkovi.

Snowden nedávno předal médiím informace o americkém tajném protiteroristickém programu s krycím názvem PRISM. V jeho rámci prý americká NSA a FBI získávaly z centrálních serverů devíti velkých internetových společností údaje z elektronické pošty, fotografie a další dokumenty, které lze využívat ke sledování lidí a jejich styků. Snowden pobývá od 20. května v Hongkongu a chce údajně požádat o politický azyl v některé další zemi. S tím mu pomáhá organizace WikiLeaks.

„Asi se cítí dost surrealisticky, i když předpokládal, že bude následovat dost silná reakce ze strany americké vlády,“ komentuje Snowdenovu situaci Drake, který pro tajné služby pracoval v letectvu a námořnictvu a v 80. letech odposlouchával východní Německo. Ví, o čem mluví; i když upozorňoval na stejné věci jako Snowden už dávno před ním, Amerika o nich začíná pořádně mluvit až teď.

Thomas Drake, bývalý pracovník NSA:

„Ohrožuje to nejen náš způsob života, ale i uspořádání společnosti, když funguje takto obrovský sledovací systém, stal se rutinním a normalizovaným. Tenhle obludný systém překračuje původní poslání z 11. září - najít a postavit před soud jeho pachatele. (…) S tím, co jsem viděl po 11. září, a s tím, jak se to vyvinulo, tak já si to, co jsem už tehdy zažil, prožívám znovu, stejnou noční můru. V něčem je to ale ještě škodlivější, i když to tak nemusí vypadat - technologie umožňuje, že se všechno děje v pozadí.“

Drake kdysi obvinil NSA, že kryla obrovské finanční podvody a špehovala lidi v rozporu se zákonem. Na rozdíl od Snowdena informoval nadřízené. Když neuspěl, šel s tím do novin. Celý život sloužil vládě, kterou pak obvinil z toho, že šlape po ústavě - a ona ho začala stíhat. Drakeovi hrozilo doživotí, nakonec po letech soudů vyvázl - podle svých slov - jen se zničeným životem.

Nový průzkum nicméně nesvědčí o tom, že by výrazná většina americké veřejnosti Drakeovy obavy sdílela - s plošným sledováním nesouhlasí zhruba polovina lidí, a navíc si většina myslí, že by policie měla Snowdena stíhat. Prezident Barack Obama, tajné služby i FBI tvrdí, že shromážděná data pomohla od 11. září 2001 předejít více než padesáti teroristickým útokům v Americe - například na newyorské metro nebo burzu.

Islandský podnikatel Ólafur Vignir Sigurvinsson, spojený s kontroverzním serverem WikiLeaks, oznámil, že v Číně připravil pro Snowdena soukromé letadlo. To by ho mělo dopravit na Island v případě, že mu vláda v Reykjavíku udělí azyl.

Vydáno pod