Jako ve filmu - Snowden se bez dokladů z terminálu nehne

Moskva – Někdejší technik amerických tajných služeb Edward Snowden, který prozradil médiím informace o tajném vládním špehovacím programu, se dostal do slepé uličky. Nemůže totiž z tranzitního prostoru moskevského letiště. Kvůli tomu, že nemá platný pas, nemůže odletět přes Havanu do Ekvádoru, kde zažádal o azyl. Jeho osud tak nápadně připomíná děj hollywoodského filmu Terminál.

Tranzitní prostor moskevského letiště je území, kde ještě ruské zákony neplatí. Edward Snowden v tomto bezhraničním vakuu údajně bydlí už třetí den. Spekuluje se, že má odtud namířeno přes Havanu do Ekvádoru. Jenže odletět pro něj zřejmě nebude jen tak jednoduché. Jeho americký pas už v pátek americké ministerstvo spravedlnosti po obvinění ze špionáže úředně označilo za neplatný. Ruská média s odvoláním na osoby ze Snowdenova okolí tvrdí, že žádný jiný dokument nemá. Nemůže tak ani nastoupit do některého z letadel a nemůže ani vstoupit na ruskou půdu, z terminálu se zkrátka bez platného dokladu nehne. 

Jak je to vlastně s těmi doklady, přitom také není zcela zřejmé, protože se objevily informace, že Snowden přiletěl do Moskvy v neděli z Hongkongu na uprchlický pas, který mu vydal Ekvádor.  

Médiím i americké justici bývalý technik tajných služeb stále uniká. Podle mluvčího WikiLeaks Juliana Assange je ale v bezpečí a nejspíš jen relaxuje. Spojené státy požádaly Rusko o jeho vydání. Moskva ale veškerý tlak Washingtonu na jeho vydání odmítá. Podle Putina je Snowden svobodný muž a sám se rozhodne, kam se případně dál přesune. 

Edward Snowden
Zdroj: AP/Uncredited/ČTK

Navíc jestli je Snowden vlastně stále v Moskvě, se ani neví. Objevily se i spekulace, že výlet do Ruska je jen krycí manévr a Američan je někde úplně jinde. Ekvádorské úřady už řeší jeho žádost o azyl. Ten mu nepřímo nabízí i venezuelský prezident. „Zatím nás o azyl nepožádal. Ale v tuhle chvílí říkáme, že by se za tohohle mladého muže měl konečně někdo postavit a ochránit ho. Měl odvahu zveřejnit informace, aby změnil svět,“ řekl venezuelský prezident Nicolas Maduro. 

Bývalého technika tajných služeb chce americká vláda soudit kvůli vyzrazení programu Prism, který sledoval internetovou a telefonickou komunikaci tisíců lidí. Hrozí mu až třicet let vězení.

Snowden nemůže z moskevského letiště (zdroj: ČT24)