Američané dodají Egyptu stíhačky

Káhira - Američané dodají do Egypta čtyři slíbené stíhačky F-16. Prezident Obama ale zároveň nařídil vládě, aby přehodnotila pomoc, kterou Spojené státy Káhiře poskytují. Ročně teď zemi posílají 1,5 miliardy dolarů. V Egyptě mezitím dál pokračují protesty, k větším nepokojům ale zatím nedochází.

Noční protesty se většinou obešly bez násilí. Stoupenci svrženého prezidenta Mursího v Káhiře před prezidentským palácem žádali vojáky, aby ho propustili. „Pochodujeme pokojně. Snažíme se ukázat armádě, že k paláci míříme bez problémů, nejsme násilníci ani teroristi,“ říká jeden z demonstrantů. V pondělí přitom armáda tvrdě zasáhla proti Mursího přívržencům u kasáren, kde zřejmě armáda svrženého prezidenta zadržuje. Při střetech zemřelo nejméně 51 lidí. 

„Neuznáváme vojenský převrat, který je proti naší vůli, proti výsledkům voleb a proti demokracii. Odmítáme všechny postupy, které z tohoto převratu vyplynou, a pořád věříme, že egyptská armáda má bránit legitimitu,“ říká další z příznivců Muslimského bratrstva. 

Islamisté považují svržení prezidenta za převrat. Ke zdrženlivosti vyzvaly egyptskou armádu i Spojené státy americké, které chtějí situaci v zemi vyhodnotit. „Potřebujeme čas, abychom zjistili, jak minulý týden došlo ke změně ve vedení Egypta a odstranění Mursího,“ komentuje to mluvčí Bílého domu Jay Carney. 

Podle plánu prozatímního prezidenta Mansúra by se měla změnit ústava. Její novou podobu by měli schválit Egypťané v referendu. Poté by se mohly začátkem příštího roku konat nové parlamentní volby.

Mursího přívrženci se sešli u prezidentského paláce (zdroj: ČT24)