Neklidný Belfast – policie zakročila proti protestantům

Belfast – Už dvě noci otřásají severoirským Belfastem silné nepokoje. Útočníci při nich zranili 39 policistů. Násilí vypuklo poté, co pořádkové síly zabránily protestantům v tradičním pochodu do katolických čtvrtí. Policie zadržela desítky lidí.

Sedm policistů utrpělo zranění při dalších nepokojích v severoirském Belfastu. Jedenáct násilníků z řad probritských protestantů skončilo v policejní cele. Už při střetech v noci na sobotu bylo zraněno 32 policistů a zatčeno 22 lidí. 

Mladíci s kuklami na hlavách útočili na bezpečnostní síly zápalnými lahvemi, dělobuchy a kameny, jeden z nich i mečem. Policie, kterou přijelo posílit 1 000 mužů z Anglie, odpověděla střelbou gumových kulek a vodními děly. 

Katolíci, z nichž mnozí usilují o sjednocení Severního Irska a Irska, považují protestantské pochody za provokaci. Protestanty letos rozlítily policejní zátarasy, které jim měly zabránit dostat se do katolické čtvrti. Proto zaútočili na členy pořádkových sil a jejich řádění v ulicích vždy trvalo více hodin. 

Každoročními pochody v Severním Irsku si protestanti připomínají výročí bitvy u Boyne, kde v roce 1690 Vilém Oranžský porazil katolického krále Jakuba II. Právě tato událost často znovu zažehne nenávist mezi dvěma náboženskými komunitami, které žijí v relativním klidu od uzavření mírové dohody v roce 1998.