Budoucí britský král je George Alexander Louis

Londýn - Novorozený syn prince Williama a vévodkyně Kate už je doma z porodnice a večer bylo oznámeno i jeho jméno: George Alexander Louis, oficiálně Jeho královská výsost princ George z Cambridge. Příchod nového následníka trůnu, v pořadí třetího, oslavují lidé napříč Velkou Británií.

Před nemocnicí svaté Marie v Londýně, kde se princ z Cambridge v pondělí vpodvečer narodil, čekaly davy lidí. Hned po rozhovoru s novináři odjeli rodiče do Kensingtonského paláce. Princ William teď nastoupí na dvoutýdenní otcovskou dovolenou a bude v prvních dnech pečovat o syna společně se svou ženou. Pak se vévodkyně Catherine s malým princem nejspíš přemístí na několik týdnů do domu svých rodičů. Tam jí bude s péčí o potomka pomáhat matka Carole. Na pravnouče se přijela podívat i královna Alžběta II.

Bezmála čtyřkilový chlapec dostal jméno George Alexander Louis. Jméno George neslo v historii už šest britských králů. Naposledy otec současné královny Alžběty II., který vládl Británii v letech 1932 až 1952. Jiří VI. si ale jméno zvolil při své korunovaci, narodil se jako Albert.

Oznámení jména přišlo v porovnání s předchozími královskými potomky poměrně brzy, zhruba 50 hodin od narození. Když se narodil William, čekalo se na zveřejnění jména dítěte týden, a když se narodil princ Charles, čekalo se na jméno dokonce měsíc. 

Sázky na jméno byly až do večera v plném proudu. Nejčastěji lidé tipovali jména jako Edward, George, Henry, Charles po dědečkovi nebo Filip po pradědečkovi. Sázkové kanceláře se vedle George, který byl nejtipovanějším jménem, trefily tak trochu i s Alexandrem: před narozením dítěte totiž mezi ženskými jmény favorizovaly Alexandru. Alexandra prý prosazovala vévodkyně Kate a Louis má ve svém prostředním jménu i princ William.

Britové ale neváhají sázet ani na budoucí povolání. „Ti trpělivější si mohou tipnout i to, na kterou univerzitu dítě půjde, jaké si vybere povolání nebo jestli bude Velkou Británii reprezentovat na olympijských hrách. Lidé si můžou vsadit v podstatě na všechno, co je napadne,“ řekl mluvčí sázkové kanceláře Paddy Power Rory Scott. Na vybrání některých výher si tak fanoušci královské rodiny budou muset počkat třeba i 18 let.

Británie má za sebou dva dny plné oslav, rozezněly se i zvony ve Westminsterském opatství. Tři ze zvoníků byli i u toho, když v roce 1982 takto zdravili prince Williama, dnes novopečeného otce. 

V centru Londýna zase dědice trůnu na několika místech vítaly salvy z děl. Na vítání nových královských potomků se používají i kanony z první světové války. Teď ale dostaly první šanci od roku 1990, kdy se narodila princezna Eugenie, tedy Williamova sestřenice. Ale Britové oslavy prožívají nejen kvůli tomu, podle sociologů je veřejnost královské rodině nakloněna nejvíc za celou dobu, co se provádějí příslušné výzkumy.