Snowdena nezabijeme a nebudeme ho ani mučit, slibují USA

Washington – Americké ministerstvo spravedlnosti slíbilo, že bývalému externímu spolupracovníkovi zpravodajských služeb Edwardu Snowdenovi v případě vydání nebude hrozit trest smrti, ani nebude mučen, ale bude mít všechna práva. Snowden se už přes měsíc zdržuje na letišti v Moskvě a dosahu americké spravedlnosti se snaží za každou cenu vyhnout. V USA mu hrozí zatčení za vyzrazení tajného programu Prism, který zpravodajskou službu NSA zmocňuje k monitorování mezinárodní internetové a telefonické komunikace. V případě odsouzení by mohl za mřížemi strávit 30 let.

Snowden si v Moskvě podal žádost o dočasný azyl, který by mu v Rusku na rok zajistil bezpečí. Tamní úřady mají ze zákona tři měsíce na to, aby se k ní vyjádřily. Azyl Snowdenovi nabídly Venezuela, Nikaragua a Bolívie, jejich služeb se ale bezpečnostní technik zdráhá využít. Obává se, že by se cestou z Moskvy na druhý konec světa mohl dostat do rukou americké spravedlnosti.

Americký ministr spravedlnosti a generální prokurátor Eric Holder v dopise ujistil ruskou vládu, že Snowden je za prozrazení tajných informací obviněn z trestných činů, na které se trest smrti nevztahuje, a ujistil, že ani v případě rozšíření obvinění nebudou americké úřady pro Snowdena požadovat trest smrti. Ruské ministerstvo spravedlnosti sdělilo, že Holderův dopis neobsahoval výslovnou žádost o uprchlíkovo vydání.

Německý prezident Joachim Gauck, který se sám zasloužil o odhalení praktik obávané východoněmecké tajné policie Stasi, prohlásil, že Snowden by si zasloužil respekt za obranu svobody, poškozované odposlechy ze strany cizí rozvědky. Kancléřka Angela Merkelová ale ujistila Washington, že Berlín neposkytne uprchlíkovi útočiště.

Americký Kongres už připravuje zákon, který vystavuje sankcím státy nabízející Snowdenovi azyl. Normu, která by se mohla vztahovat na Venezuelu, Bolívii, Nikaraguu, ale především na Rusko, navrhl v Senátu republikánský poslanec Lindsey Graham. Návrh už jednomyslně schválil vlivný povolovací výbor Senátu, který se vyjadřuje k veškerým návrhům na výdaje ze státního rozpočtu. Návrh byl schválen v balíku se zákonem o výdajích na zahraniční operace USA.

V Rusku mezitím podle tamních médií roste nervozita v důsledku stále častějších zpráv o možném odvolání připravované návštěvy prezidenta USA Baracka Obamy v Moskvě. Cestu, plánovanou na počátek září, by prý mohl šéf Bílého domu zrušit právě kvůli kauze Snowden. Obama je prý vystaven silným tlakům, aby do Ruska nejezdil. Skutečnost, že by se prezident USA ocitl v Moskvě ve stejné době, kdy se tam ukrývá stíhaný uprchlík, by údajně poškodila Obamovu pověst.