Policie převezla strojvedoucího vykolejeného vlaku do vazby

Madrid - Policie převezla strojvedoucícho vlaku, který ve středu vykolejil nedaleko španělského poutního města Santiago de Compostela, z nemocnice do vazby. Francisco José Garzón je vyšetřován pro podezření ze zabití z nedbalosti. Při havárii, kterou podle všeho způsobila nepřiměřená rychlost vlaku, zemřelo 78 lidí.

Dvaapadesátiletý Garzón byl původně zadržen jen pro podezření z nedbalosti. Sám Garzón byl při havárii zraněn, podle nepotvrzených zpráv má poraněná žebra a hlavu.

Policisté stále nemají jasno o příčinách katastrofy, k níž došlo v nebezpečné zatáčce nedaleko santiagského nádraží. Podle vedení drah měl strojvůdce na důvěrně známé dráze začít brzdit už čtyři kilometry před zatáčkou a ani přes výstrahu to neudělal. A právě to se zdá podezřelé Garzónovým kolegům. „My rychlosti plně respektujeme, protože disciplinární tresty za jejich překročení opravdu nejsou legrace,“ tvrdí strojvůdce Manuel Mato.

Garzón údajně již dříve přiznal, že vlak výrazně překročil povolenou rychlost. Tento fakt podle médií potvrzují i první údaje získané z palubních záznamníků.

Strojvedoucí podle policistů odmítá vypovídat, jeho čtvrteční výslech byl odložen na neděli, údajně ze zdravotních důvodů. Podle španělských zákonů musí dostat vyšetřující soudce záznam policejního výslechu nejpozději 72 hodin po zatčení, v daném případě tedy právě v neděli. Soudce pak rozhodne, zda strojvedoucího oficiálně obviní, zda ho propustí na kauci nebo obvinění zbaví. Bude-li obviněn, může být stanoveno datum procesu.

Oficiální pohřeb všech obětí nejhoršího vlakového neštěstí v galicijské historii se bude konat v santiagské katedrále v pondělí v sedm hodin večer. Už teď ji věnčí květiny a vzkazy od lidí, kteří sem dorazili na svatojakubskou pouť.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)