Rozhodnutí o Berlusconiho osudu se odkládá

Řím – Italský nejvyšší soud v posledním stání rozhoduje o odvolání bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Za daňové úniky ho soudci poslali na čtyři roky do vězení a k tomu mu na pět let zakázali vykonávat veřejné funkce. Verdikt měl padnout dnes, nakonec se ale odsouvá - na středu nebo na čtvrtek. Pokud soudci původní verdikt potvrdí, bude to pro Berlusconiho znamenat definitivní konec politické kariéry. Jeho pád navíc může rozkolísat i současnou vládu.

Bude-li pravicový politik uznán vinným, čeká ho nejspíš rok domácího vězení či veřejně prospěšných prací a také pětiletý zákaz vykonávat veřejné funkce. Původně čtyřletý trest by mu o tři čtvrtiny zkrátila amnestie z roku 2006, krátké tresty se navíc v Itálii zpravidla nevykonávají ve věznici. Pobyt za mřížemi by zřejmě soudci nedoporučili ani vzhledem k věku odsouzeného. Pro 76letého Berlusconiho by ale i relativně mírný trest znamenal zřejmě definitivní odchod z politiky.

Soudci dnes začali přezkoumávat rozhodnutí dvou nižších soudních instancí, které expremiérovi uložily čtyři roky vězení a pětiletý zákaz výkonu veřejné funkce. Amnestie z roku 2006 snížila trest na roční žalář, na němž prokuratura trvá. Prokurátor však dnes požádal nejvyšší soud, aby snížil pětiletý zákaz veřejného působení na tři roky.

Rozsudek až ve středu nebo ve čtvrtek

Jednání se koná krátce po květnovém rozsudku odvolacího soudu, což je v Itálii značně neobvyklé. Soudci se rozhodli spěchat proto, že by podle nich mohly být některé trestné činy brzy promlčené. Berlusconiho advokáti ovšem namítají, že k promlčení by došlo až na konci září, a soud by tedy mohl rozhodovat až v následujících týdnech, aby měli šanci se na jednání důkladněji připravit.

Silvio Berlusconi
Zdroj: ČT24

V úvahu tak přichází hned několik scénářů

Soud může Berlusconimu rozsudek potvrdit, stejně tak ale může celou věc vrátit k projednání soudu nižší instance. To by zřejmě kvůli hrozícímu promlčení znamenalo konec řízení. Soudci nejvyššího soudu mohou také stíhání zcela zastavit, anebo slyšení odročit.

Kauza Mediaset se točí kolem údajných daňových úniků v Berlusconiho mediálním impériu v 90. letech. Podle obžaloby se zaměstnanci Mediasetu s Berlusconim v čele nezákonně obohatili o stovky milionů eur, když nakupovali vysílací práva přes zahraniční prostředníky za uměle navýšené ceny. Proces trvá už sedm let.

Berlusconiho definitivní odsouzení by nyní značně rozkolísalo politickou scénu. Jeho strana Lid svobody je totiž důležitou součástí vlády velké koalice premiéra Enrika Letty a její členové vyhrožují, že kabinet shodí. Proces proti Berlusconimu totiž vnímají jako nespravedlivý a politický. Další fungování vlády ale ohrožuje i postoj středolevé Demokratické strany - ta by voličům jen těžko vysvětlovala, proč zůstává v koalici se stranou, jejíž prominentní člen je odsouzeným zločincem.