S Breivikovým studiem to zatím vypadá bledě

Oslo - Anders Behring Breivik se hlásí ke studiu politických věd na univerzitě v Oslu. „Přihlásil se k řádnému studiu, já se ale domnívám, že neprokáže příslušné předpoklady,“ řekl o pravicovém extremistovi a odsouzeném masovém vrahovi rektor Ole Petter Ottersen. Nejpozději koncem srpna univerzita sdělí, zda Breivika ke studiu přijímá.

Podle norského ministerstva spravedlnosti je vyloučeno, aby Breivik případně navštěvoval přednášky na univerzitě. Není jasné, jak by se účastnil zkoušek, kdo by na to dohlížel a jak by to vůbec bylo proveditelné. Obvykle si vězni doplňují vzdělání ve své cele. 

Někteří docenti z univerzitního Institutu pro státní vědy na zprávu o Breivikově přihlášce reagovali pobouřeně s tím, že s 34letým vrahem nechtějí mít nic společného. Ottersen znepokojení kolegů chápe, ale univerzita podle něj nemůže Breivika automaticky odmítnout. „Musíme se držet přijímacích pravidel,“ zdůraznil.

Breivik 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. O dvě hodiny později postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. Nyní si ve vězení odpykává 21letý trest s možností dalšího prodloužení.

„Breivik má ty nejpřísnější podmínky ze všech vězňů v Norsku. Je izolován od ostatních vězňů. Dovedete si představit, že by takhle strávil zbytek života, aniž by dělal něco smysluplného? To je podle mě skoro jako mučení. V takovém případě má koncept lidské důstojnosti, který naše demokracie uznává, velké trhliny. To už můžeme rovnou mluvit o trestu smrti,“ říká Breivikův obhájce Geir Lippestad.

Telefonát Yngvara Brenny (zdroj: ČT24)