Šéf egyptské armády Sisi se údajně setkal s vůdci islamistů

Káhira - Egyptský armádní šéf, generál Abdal Fatah Sisi, se údajně v noci sešel s islamistickými předáky, aby se pokusil nalézt pokojné východisko z krize v zemi vyvolané sesazením islamistického prezidenta Muhammada Mursího. „Sisi zdůraznil, že je ještě šance na pokojné řešení krize za podmínky, že se všechny strany vzdají násilí,“ uvedl v prohlášení armádní mluvčí, plukovník Ahmad Aldž. Oznámila to dnes egyptská armáda, aniž by ale konkrétně jmenovala Sisiho jednací partnery. Nejmenovaný armádní zdroj pak agentuře AFP řekl, že se schůzky zúčastnilo šest politických a náboženských osobností, žádný z vůdců Muslimského bratrstva prý ale mezi nimi nebyl.

„Sisi zdůraznil, že je ještě šance na pokojné řešení krize za podmínky, že se všechny strany vzdají násilí,“ uvedl v prohlášení armádní mluvčí, plukovník Ahmad Aldž. Generál Sisi stál 3. července za sesazením Mursího armádou. V nynější prozatímní egyptské vládě je ministrem obrany, de facto pak nejmocnějším mužem v Egyptě.

Podle nejmenovaného zdroje AFP, obeznámeného s danou záležitostí, byli mezi účastníky schůzky se Sisim dva vlivní salafističtí šajchové Muhammad Hasan a Muhammad Abdas Salam.

Tito představitelé salafistického hnutí, považovaného za radikální organizaci prosazující islám i násilí, podle něj nedávno promlouvali k davu Mursího stoupenců u mešity Rábaa al-Adavíja, kde je jeden ze dvou hlavních protestních táborů v Káhiře. „Jestliže islamisté, s nimiž se generál Sisi sešel, nejsou členy Muslimského bratrstva, každopádně toto hnutí podporují,“ uvedl zdroj AFP, který si přál zachování anonymity.

Nositelka Nobelovy ceny míru nesmí do Egypta

Zřejmě kvůli solidaritě vyjádřené sesazenému prezidentovi dnes nedovolily egyptské úřady vstoupit do země jemenské mírové aktivistce Tavakkul Karmánové. Nositelka Nobelovy ceny za mír z roku 2011, první Arabka, která obdržela tuto cenu, přicestovala do Káhiry v letadle ze Spojených arabských emirátů. Letištní úřady jí ale zabránily vstoupit na egyptské území a stejným letadlem ji poslaly zpátky.

Nositelka Nobelovy ceny za mír Tavakkul Karmánová
Zdroj: ČTK/AP/Krister Soerboe

Podle agenturních zpráv bezpečnostní zdroje nesdělily důvod, proč Karmánová nesmí vstoupit do Egypta. Státní agentura MENA uvedla, že „stojí za zmínku“, že Jemenka veřejně deklarovala svou solidaritu se stoupenci Mursího. Karmánová je na seznamu lidí, na které se vztahuje zákaz vstupu do Egypta, informovala MENA.

Už měsíc demonstrují v zemi tisíce stoupenců Muslimského bratrstva proti svržení prezidenta, který vzešel z řad tohoto hnutí. Odstavení Mursího, které armáda zdůvodňuje předcházejícími mohutnými lidovými protesty proti němu, označují islamisté za puč a požadují Mursího návrat do funkce.

Navzdory tomu, že si střety demonstrantů s pořádkovými silami vyžádaly už kolem 300 mrtvých, bratrstvo neústupně udržuje dva velké protestní tábory v Káhiře a ignoruje výzvy prozatímní vlády k jejich vyklizení.

Neústupnost projevili Mursího stoupenci i poté, co vláda dala před několika dny armádě zelenou k vyklizení táborů demonstrantů i s použitím síly. K tomuto kroku ale dosud armáda nepřistoupila, mimo jiné zřejmě i na nátlak ze zahraničí vedený obavami z nového krveprolití v Egyptě.

Šéf egyptské armády se sešel s islamistickými předáky (zdroj: ČT24)