Rusnokovy šance jsou malé, ale pro Zemana to nic neznamená

Praha – Podle zahraničních agentur je šance, že by kabinet Jiřího Rusnoka dnes získal důvěru, velice malá. Skutečnost, že vláda důvěru poslanců nezíská, ale podle německé DPA pro prezidenta Zemana vůbec nic neznamená a boj o moc mezi ním a parlamentem bude dál pokračovat.

„Boj o moc mezi parlamentem a prezidentem se stupňuje,“ konstatuje německá agentura a předvídá, že by se bývalé vládní strany ODS, TOP 09 a LIDEM nakonec mohly uchýlit k blokovací taktice.

DPA také poukazuje na to, že politické strany nedokázaly během měsíce trvající krize najít společnou řeč napříč politickým spektrem, aby dokázaly prezidentovi čelit.

Agentury AFP a Reuters si zase všímají toho, že Rusnokův kabinet ještě před hlasováním zahájil výměny ve vedení státních podniků, například v Českých dráhách, ale i na vysokých postech v některých ministerstvech.

Reuters mimo jiné zaznamenala, že trhy na politickou patovou situaci v České republice zatím nijak výrazně nereagovaly, protože země drží své deficity pod kontrolou a navzdory recesi plní úkoly, které si stanovila. Dluh je poloviční, než činí průměr EU.

Nicméně kvůli krizi se stahují mraky nad výhledem pro rok 2014, během něhož minulá i současná vláda zamýšlely zmírnit úsporná opatření, aby pomohly oživit ekonomiku, která je od roku 2011 v recesi.