Americké tajné služby se zajímaly o evropskou diplomacii a ekonomiku

Berlín - V hledáčku amerického Národního úřadu pro bezpečnost (NSA) se nacházely některé klíčové oblasti Evropské unie. Píše o tom německý časopis Der Spiegel, který se odvolává na informace od Edwarda Snowdena. Kromě informací spojených se zahraniční politikou EU a mezinárodním obchodem se americká rozvědka zajímala o konkrétní evropské země, nejvíce pak o Německo a Francii.

Ministerstvo zahraničí USA přiřadilo jednotlivým tematickým okruhům pořadí důležitosti od jedné do pěti. Nejvhodnějšími evropskými tématy pro sledování jsou podle USA zahraniční politika EU, otázky mezinárodního obchodu a evropská hospodářská stabilita. Uvedená evropská témata mají podle německého časopisu naléhavost tři, tedy střední. Naproti tomu nové technologie a energetická a potravinová bezpečnost mají prioritu pět, tedy nejnižší naléhavost.

Informace od bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, který se v ruském azylu skrývá před americkou justicí, podle deníku potvrzují spekulace, že právě o Německu se americké tajné služby pokoušely dovědět nejvíc. Německo má totiž v této analýze NSA stejnou prioritu jako Francie nebo Japonsko, ale vyšší než Itálie nebo Španělsko. Třetí stupeň naléhavosti NSA přiřadila také informacím o německé hospodářské stabilitě a hrozbám, jimž jsou vystaveny německé finance.  

Letos v červnu Der Spiegel s odvoláním na Snowdena napsal, že NSA provádí elektronickou špionáž v bruselských kancelářích EU a v diplomatické misi EU ve Washingtonu. Sledování prý byla vystavena i mise Bruselu při Spojených národech. Vyzrazení vyvolalo skandál a unijní špičky i jednotlivé členské státy EU žádaly po Washingtonu vysvětlení.