Zážitky z klinické smrti? Máme vysvětlení, myslí si vědci

Washington – Lidé, kteří prožili klinickou smrt, často vyprávějí, že se jim před očima míhaly velmi živé obrazy nebo jim před očima doslova proběhl celý život. Podle amerických vědců z Univerzity v Michiganu by to mohla způsobit vlna elektrické aktivity v mozku. Vědci to zjistili na základě studie prováděné na umírajících potkanech. Píše o tom server BBC News.

Vysoká mozková aktivita by podle amerických vědců mohla u člověka vést ke zvýšenému stavu vědomí. „Mnoho lidí si myslelo, že byl mozek po klinické smrti neaktivní nebo málo aktivní, rozhodně méně než v bdělém stavu. Ukázalo se ale, že to tak není,“ prohlásil doktor Jimo Borjigin. Podle něj je naopak mozek během procesu umírání aktivnější než v bdělém stavu.

Zkušenosti lidí, kteří přežili svou vlastní smrt, jsou podobné po celém světě. Vize, které mají, byly ale doteď pro vědce jen těžko pochopitelné. Vědci z Michiganu se proto rozhodli sledovat devět umírajících krys, aby zjistili, jak jejich mozek funguje. Poté, co zvířatům přestalo bít srdce, naměřili odborníci krysám po 30 sekundách prudký nárůst vysokofrekvenčních vln.

O těchto impulsech se předpokládá, že podporují u lidí vědomí. Elektrické impulsy přitom u krys dosahovaly ještě vyšších úrovní po srdeční zástavě než předtím, kdy byla zvířata při vědomí a v pořádku. Podle Borjigina by podobný proces mohl probíhat i v lidském mozku. Zvýšená úroveň mozkové aktivity by pak u lidí mohla vyvolávat dobře známé vize.