CIA přiznala barvu: Oblast 51 existuje, UFO tam ale není

Washington – Americká CIA oficiálně přiznala existenci jednoho z nejtajnějších a nejzáhadnějších míst planety, takzvané Oblasti 51 v nevadské poušti. Podle konspiračních teorií tam tajné služby skrývaly UFO - létající talíře i mimozemšťany. Z odtajněných dokumentů ale vyplývá, že ve skutečnosti se tu vyvíjely špionážní letouny.

Oblast 51 nesměla z vesmíru fotit ani CIA a její zaměstnanci měli ty nejpřísnější prověrky. Vojenská zóna, která je na oficiálních mapách zakreslena nanejvýš jako vytěžený důl, sloužila například k testování špionážních letounů U-2 a Oxcart během studené války. Nově zveřejněné dokumenty obsahují mapu tohoto komplexu, který leží zhruba 200 kilometrů severozápadně od Las Vegas, na okraji vyschlého solného jezera. Dokumenty rovněž odhalují, jak se areál zrodil coby součást testovacího komplexu amerického úřadu pro atomovou energii. Podle publicisty Karla Pacnera je s podivem, že na tajném projektu špionážních letounů pracovaly až desetitisíce lidí, a přesto o něm jen málokdo něco prozradil.

CIA dokumenty o Oblasti 51 zveřejnila na žádost pracovníka Národního bezpečnostního archivu Univerzity George Washingtona Jeffreyho Richelsona. Ten se zajímal o historii programu špionážních letounů U-2.

Ufologové jsou ale přesvědčeni, že Oblast 51 stále skrývá například ostatky mimozemšťana z údajného létajícího talíře, který se v roce 1947 zřítil poblíž městečka Roswell. Na toto téma bylo napsáno mnoho knih a natočeno mnoho filmů, včetně snímku Den nezávislosti z roku 1996. Fyzik Robert Lazar, který na takzvaném rajském ranči údajně půl roku působil, dokonce v roce 1989 tvrdil, že je tam devět létajících talířů mimozemského původu.

Reportáž Davida Koubka (zdroj: ČT24)