Nevěřte lidem, kteří mě nezastupují, varuje americká média Snowden

Moskva/Washington – Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden se v e-mailu zaslaném americkému deníku The Huffington Post ostře distancoval od známých svého otce. Ti podle jeho slov klamou novináře a zveřejňují nepravdivé informace o situaci, v níž se nyní nachází.

Ani otec Lon Snowden, ani otcův právník Bruce Fein či jeho žena Mattie Feinová mě žádným způsobem nezastupují, píše Snowden. „Žádám novináře, aby pochopili, že o mé situaci nebo budoucích plánech tito lidé nic zásadního nevědí. (…) Mám velké štěstí, že mohu dostávat právní rady od mezinárodního týmů těch nejlepších právníků na světě a zároveň mohu pracovat s novináři, o jejichž bezúhonnosti a odvaze nepochybuji,“ napsal v e-mailu americký uprchlík, který nyní pobývá na neznámém místě v Rusku.

Feinová ve čtvrtek pro The Wall Street Journal uvedla, že právníci Snowdena staršího nedůvěřují novináři Glennu Greenwaldovi, který jako první zveřejnil Snowdenova odhalení, ani serveru WikiLeaks. Greenwaldovi šlo podle ní jen o výdělek, novinář se prý snažil médiím prodat exkluzivní rozhovor se Snowdenem za sedmimístnou částku. Greenwald ihned označil tato slova za „pomluvu“.

Edward Snowden v červnu vyzradil detailní informace o špionážním programu Prism, s jehož pomocí Američané shromažďují obrovské objemy dat z mezinárodní internetové a telefonické komunikace. Bývalý bezpečnostní technik se před americkou justicí uchýlil do Ruska, kde získal právo ročního azylu. V USA ho federální soud v Alexandrii u Washingtonu obvinil ze špionáže, za kterou hrozí až 30 let vězení.