V Damašku jsou prý domy plné mrtvol. Francie žádá odpověď silou

Damašek - Počet obětí středečního útoku na předměstí Damašku stále roste. Podle opozice by konečná bilance masakru mohla dosáhnout 1 700 obětí. Ve středu opoziční zdroje uváděly 1 300 mrtvých. Francouzský ministr zahraničí řekl, že pokud se použití chemických zbraní při útoku potvrdí, je nutná odpověď silou. Vyšetřit podezření z použití chemie žádá i Rada bezpečnosti OSN. Svým inspektorům, kteří v Sýrii prošetřují podezření na dřívější chemické útoky, ale výslovný pokyn nedala. Syrská vláda i armáda veškerá obvinění z užití bojových látek důrazně odmítají.

Syrská opozice tvrdí, že armáda útočila na jihovýchodní předměstí Damašku raketami, jejichž hlavice nesly chemickou látku. Ze zveřejněných záběrů je patrné, že lidé byli chemikálii vystaveni. Podle nejnovějších údajů opozice zemřelo během útoku až 1 700 lidí. Ve středu se hovořilo o 1 300 obětech. Mluvčí opozice Chálid Sálih řekl, že dnes se našla další těla v Zamalce, což je jedno z damašských předměstí. „Počet mrtvých bude vyšší, v Zamalce jsou domy plné mrtvých lidí. Láme mi to srdce, když mluvím s aktivisty, kteří obcházejí dům po domu a vytahují tělo za tělem,“ řekl Sálih.

Vysoký počet mrtvých ale dnes potvrdil také zástupce Syrské svobodné armády, která bojuje proti režimu. Jeho armáda prý zdokumentovala po středečním útoku 1729 mrtvých. Na 6000 lidí podle něj trpělo dýchacími problémy.

Žádný z těchto údajů nelze nezávisle ověřit.

Amatérské záběry obětí útoku na předměstí Damašku
Zdroj: ČTK/AP/Local Committee of Arbeen

Svět žádá vyšetření útoku

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius prohlásil, že pokud se prokáže, že masakr byl spáchán chemickými zbraněmi, bude Francie požadovat silovou reakci. Vyslání vojáků do Sýrie ale vyloučil.

Izraelský ministr pro strategické záležitosti Juval Steinic řekl, že podle izraelské tajné služby byly ve středu chemické zbraně použity a nebylo to prý poprvé. Steinic označil vládu syrského prezidenta Bašára Asada za „mimořádně krutou“.

Na tom, že incident je třeba vyjasnit, se shodla ve středu večer Rada bezpečnosti OSN, o formální vyšetření ale nepožádala kvůli obstrukcím Ruska a Číny. Fabius řekl, že když RB OSN není schopná rozhodnutí, pak je třeba rozhodnout „jiným způsobem“. „Včera (ve středu) večer jsem hovořil s předsedou syrské (opoziční) národní koalice Ahmadem Džarbou. Jednoznačně potvrdil použití chemických zbraní na damašském předměstí,“ řekl francouzský ministr.

Francouzský ministr zahraničí Fabius:

„Syrská vláda použití chemických zbraní popírá a považuje to za výmysl. “Nemá-li si Bašár Asad co vyčítat, ať nechá inspektory vyšetřovat. Mohou na místo dorazit velmi rychle. Jestliže tam byly použity chemické zbraně, což je pravděpodobné, pak pocházely od Bašára, jelikož plyn je možné dopravovat jedině letadlem a opozice takové prostředky nemá. Pokud se Syřané vyšetřování brání, je to proto, že byli přistiženi při činu."

O umožnění vyšetření útoků požádalo Sýrii i Německo. „Zprávy o použití jedovaného plynu u Damašku nás velmi znepokojují. Pokud se tyto zprávy potvrdí, bude to skandální. Žádáme, aby se věc rychle vyjasnila a aby odborníci na chemické zbraně, kteří jsou nyní v Sýrii, mohli okamžitě tato obvinění prověřit,“ řekl německý ministr zahraničí Guido Westerwelle.

Jeho turecký protějšek Ahmet Davutoglu na společné tiskové konferenci v Berlíně prohlásil, že v Sýrii byly překročeny všechny meze, a kritizoval nečinnost světa.

Rada bezpečnosti chce vyšetřovat, Čína a Rusko ale snahy brzdí

Rada bezpečnosti jednala o situaci v Sýrii v noci na dnešek. „Členové Rady bezpečnosti jsou zprávami (o chemickém útoku) silně znepokojeni. Musí být zjednáno jasno o tom, co se stalo, a situaci je třeba bedlivě sledovat,“ řekla novinářům po skončení dvouhodinové schůze María Cristina Percevalová, stálá zástupkyně Argentiny, která Radě bezpečnosti předsedá.

Spojené státy, Británie, Francie a dalších víc než třicet států vyzvalo k prošetření incidentu švédského vědce Ake Sellströma, který v Sýrii vede tým inspektorů prověřujících dřívější zprávy o chemických útocích. Podle diplomatů z OSN se ale při zasedání Rady bezpečnosti delegáti Ruska a Číny postavili proti formulacím, které by akci kontrolorů přímo nařizovaly.

Návrh, který sestavily západní státy, žádal Spojené národy, aby „bezodkladně přijaly kroky nezbytné k tomu, aby mise OSN středeční útok vyšetřila“. Formulaci ale rozmělnily ruské a čínské námitky.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval syrskou vládu, aby povolila týmu expertů vstup na místo údajného chemického útoku. Žádá to i 37 zemí včetně Velké Británie a Spojených států.

Náměstek generálního tajemníka OSN Jan Eliasson doufá, že Sellström bude mít možnost oblast údajného útoku navštívit. „Dr. Sellström je se svým týmem v Damašku. Doufáme, že mu (syrská) vláda povolí místo navštívit,“ řekl Eliasson novinářům po skončení schůze Rady bezpečnosti. Obě válčící strany ale budou muset zastavit boje, aby inspektoři mohli prostor zkontrolovat, upozornil.

„Írán bedlivě sleduje, jak svět reaguje na zločiny, které páchají jeho spojenci Sýrie a Hizballáh na civilistech. Tyto incidenty znovu prokazují, že nejnebezpečnějším režimům na světě nemůžeme dovolit přístup k nejnebezpečnějším zbraním,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Teroristé se neštítí ničeho. Byla to jejich akce, věří Teherán

„Je-li pravda, že byly použity chemické zbraně, pak je musely určitě použít teroristické skupiny, jelikož ty už v minulosti dokázaly, že se neštítí žádného zločinu,“ prohlásil íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Zaríf patří k nové íránské vládě. Jeho slova nenapovídají, že by kabinet, který jmenoval nový íránský prezident Hasan Rúhání, hodlal změnit politiku k Sýrii. Teherán patří spolu s Moskvou a Pekingem k hlavním oporám Damašku.