Pákistánci dopadli možné vrahy slovenských horolezců, někteří unikají

Islámábád - Pákistánská policie zadržela celkem osmnáct lidí, které podezřívá z červnového masakru deseti zahraničních horolezců a jejich pákistánského průvodce. Ve skupině alpinistů byli i dva Slováci, kteří se v oblasti pokoušeli o zdolání deváté nejvyšší hory světa Nanga Parbat. K útoku se tehdy přihlásili příslušníci pákistánské odnože radikálního hnutí Taliban.

„Zadrželi jsme čtyři pachatele, kteří turisty v táboře na Nanga Parbat zastřelili, sedm dalších je na útěku,“ oznámila policie. Dodala, že zbylých 14 zadržených se do zabíjení přímo nezapojilo. Policie ale také varovala, že na útěku je sedm dalších lidí.

Vražedný útok se odehrál na úpatí deváté nejvyšší hory světa Nanga Parbat. Tábor horolezců tam přepadla skupina až dvaceti islamistických ozbrojenců převlečených za policisty. Vedle deseti zahraničních turistů, mezi nimiž byli dva slovenští horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš, zastřelili i jejich pákistánského průvodce. Další mrtví pocházeli z Číny, Litvy, Nepálu, Ukrajiny a USA.

Pokus o únos, který skončil tragédií

Cílem přepadení tábora na úpatí deváté nejvyšší hory světa bylo podle vyšetřovatelů turisty unést. Plán ale údajně selhal, když se jeden z čínských turistů začal bránit. Jeden z ozbrojenců ho proto zastřelil, což vyvolalo mezi přepadovou skupinou spor. Nakonec se útočníci rozhodli pozabíjet všechny horolezce.

Pákistánští záchranáři s ostatky horolezců
Zdroj: ČT24

K útoku se nejprve přihlásila méně známá sunnitská radikální skupina, ale později za něj převzal odpovědnost pákistánský Taliban. Útok prý spáchalo v odvetě za usmrcení druhého nejvyššího činitele pákistánského Talibanu, jenž zahynul při květnovém útoku amerického bezpilotního letounu.

Vydáno pod