Soud začal řešit zadržení lodě Greenpeace. Rusko se nedostavilo

Hamburk/Moskva – Mezinárodní soud pro námořní právo v Hamburku začal dnes projednávat nizozemskou žádost o propuštění lodě Greenpeace z ruského zajetí. Zástupce Ruska se k soudu nedostavil. Loď Arctic Sunrise, plující pod nizozemskou vlajkou, i s celou posádkou zadržely ruské úřady v září po protestu aktivistů Greenpeace u ruské těžební plošiny proti chystané těžbě ropy v Arktidě. Rozhodnutí má padnout 22. listopadu.

Moskva už dříve avizovala, že arbitráž bude ignorovat, protože příslušnou konvenci ratifikovala s výhradou, kterou nyní uplatňuje. Případ považuje za záležitost své svrchovanosti a jurisdikce.

„Je zcela zjevné, že Rusku se nelíbí představa, že by jeho kroky měl hodnotit nezávislý soud,“ usoudil právník organizace Greenpeace Daniel Simons. Hnutí tvrdí, že ruští pohraničníci zadrželi loď i posádku nezákonně v mezinárodních vodách.

Greenpeace dnes také uspořádala protest přímo pod okny Kremlu: po řece Moskvě pluly nafukovací čluny, jejichž posádky mávaly transparenty s požadavkem osvobodit třicítku zadržených kolegů z Arctic Sunrise. Později říční policie zatkla čtyři podezřelé z účasti na nepovolené demonstraci. Podle ruských médií zatčeným nejspíše hrozí pokuta.

Aktivisté Greenpeace protestují u Kremlu proti zadržení lodi Arctic Sunrise
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Nizozemsko se chtělo s Ruskem domluvit mimosoudně

U hamburského soudu nizozemští zástupci připustili, že se pokoušeli dohodnout s Ruskem mimosoudně, avšak bezvýsledně. Roztržka se naopak zhoršila a vyhrotila. Rusko podle zástupkyně nizozemské vlády Liesbeth Lijnzaadové „porušilo svobodu plavby“ tím, že neoprávněně zasáhlo na otevřeném moři proti lodi plující pod nizozemskou vlajkou, jakož i „porušilo lidská práva posádky“ tím, že ji už sedmý týden neoprávněně zadržuje ve vazbě. Ruské stíhání označila za „zjevně neopodstatněné“.

Haag podle agentury RAPSI požádal soud o předběžná opatření, kterými by Rusku nařídil, aby lodi Arctic Sunrise umožnilo odplout z ruských vod, osvobodilo posádku lodi a zastavilo její stíhání v Rusku. Soud by také měl Moskvě uložit, aby se zdržela jakýchkoliv kroků, které by situaci mohly zhoršit.

Vydáno pod