Zasedání, od něhož se čekají ekonomické reformy, započalo v Pekingu

Peking - Čtyřdenní plenární zasedání čínského Ústředního výboru Komunistické strany bylo zahájeno v Pekingu. Podle čínských médií by mělo vyústit v podstatné ekonomické reformy, nicméně reformy významnějšího politického rázu, zdá se, čekat nelze. Schůzka se koná rok po generační výměně na čelných postech v čele strany a měla by ukázat, jak rozsáhlé změny je nové vedení ochotno provést.

Jedná se o třetí plenární zasedání tohoto vedení a právě třetí zasedání obvykle bývají místem, kde strana představuje své dlouhodobé hospodářské plány. Schůzka se podle zvyku koná za zavřenými dveřmi v přísně střeženém soukromém pekingském hotelu a její výsledky tak budou pravděpodobně známy nejdříve po jejím skončení v úterý. Na zasedání jedná takřka čtyři sta vysoce vlivných komunistických činitelů vybraných loni v listopadu na stranickém sjezdu a dle agentury Nová Čína se předpokládá, že se zasedání „stane významným mezníkem, protože budou odhaleny radikální ekonomické změny“.

Mezi nimi by mohla být podle čínských médií pozemková reforma či zrušení systému registrace bydliště, který omezuje přístup k lékařské péči a vzdělávání venkovským migrantům ve městech. Analytikové ale v oznámení konkrétních převratných reforem příliš nevěří a očekávají spíše jen velmi obecné závěry.

Oficiální list komunistické strany Lidový deník také před začátkem zasedání rezolutně odmítl politické reformy v západním stylu. Strana musí „uhájit své vedení (…) tváří v tvář některým lidem, kteří prosazují nápodobu západního systému“, napsal deník v pátečním celostránkovém úvodníku.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)