Krajské volby na Slovensku ovládla levice

Bratislava - Ve sobotních krajských volbách na Slovensku dominovala podle očekávání levice premiéra Roberta Fica. Pravice tradičně uspěla pouze v Bratislavském kraji. Překvapením hlasování je úspěch extremisty Mariana Kotleby, který v banskobystrickém regionu postoupil do druhého kola přímé volby krajského předsedy. O volby měli Slováci v předchozích letech nízký zájem a nezměnilo se to ani letos.

Celkem tři z osmi předsedů samosprávných krajů se podařilo zvolit už v sobotním prvním kole, všechny podporovala Ficova strana Směr-SD. Potřebnou nadpoloviční většinu hlasů získali Peter Chudík v Prešovském kraji, Juraj Blanár v Žilinském kraji a Jaroslav Baška v Trenčínském kraji. Chudík a Blanár post takzvaného župana obhajovali.

Na kandidáty teď čeká druhé kolo

Zástupci Směru-SD vyhráli první kolo voleb krajských šéfů i v dalších čtyřech krajích. Budou proto favority druhého kola hlasování, které se uskuteční 23. listopadu. Také v předchozích regionálních volbách konaných v roce 2009 se v sedmi z osmi samosprávných krajů stal županem kandidát s podporou sociálních demokratů. „Směr tyto volby vyhrál,“ komentoval hlasování premiér a předseda strany Fico.

Telefonát Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Podle oficiálních výsledků voleb, které dopoledne potvrdila ústřední volební komise, Směr-SD sám nebo v koalici získal většinu křesel v zastupitelstvech čtyř krajů. Fico původně tvrdil, že strana ovládne až šest krajských zastupitelstev.

Pravicový kandidát na lídra kraje uspěl pouze v Bratislavském kraji. Současný župan Pavol Frešo získal 48 procent odevzdaných hlasů, což mu ale nestačilo na vítězství už v prvním kole.

Kotlebovo překvapení, k vítězství má však daleko

V sobotu překvapil především úspěch extremisty Kotleby, který v minulosti organizoval například protiromské pochody. Kotleba na středním Slovensku ve volbě krajského šéfa v Banskobystrickém kraji skončil z 11 kandidátů na druhém místě, postoupil tak do druhého kola voleb. To by podle očekávání měl ovšem přesvědčivě vyhrát současný župan Vladimír Maňka, kterému jen těsně uniklo vítězství už v prvním kole.

Krajské volby na Slovensku
Zdroj: Ján Krošlák/ISIFA/SME

Ani letos však neměli Slováci o regionální volby velký zájem. Do volebních místností přišla jen zhruba pětina oprávněných voličů. Krajské samosprávy rozhodují ročně o použití 1,1 miliardy eur (29,5 miliardy korun). Mají na starosti například střední školy, menší nemocnice, muzea a divadla a také spravují silnice nižší kategorie. Slovensko má osm samosprávných krajů. Fico se ještě na jaře vyslovil pro snížení jejich počtu na tři, jak tomu bylo v minulosti ještě v dobách Československa.