Až tisíc Čechů se v Izraeli zúčastnilo národní poutě

Jeruzalém - Česká katolická církev po 75 letech obnovila tradici národních poutí do Svaté země - do Izraele. Včera cestu českých poutníků zakončila slavnostní bohoslužba přímo v centru Jeruzaléma, v chrámu svaté Anny, který obsadila víc než tisícovka tuzemských věřících.

Zhruba po roce organizace pouť vyvrcholila českou mší, které se účastnilo na tisíc věřících. „Česká republika si pro sebe dokázala vyjednat uzavření jednoho z nejposvátnějších chrámů Izraele, Chrámu svaté Anny, a mohla zde probíhat bohoslužba v českém jazyce. To si myslím, že žádný jiný stát už několik let nezopakuje,“ uvedl účastník poutě reportér Josef Kvasnička. České a moravské biskupy přijala i palestinská ministryně turistiky i ředitel cestovního ruchu v pověření izraelského ministra turistiky.

Příprava na pouť do Izraele byla velmi náročná. Na organizačních záležitostech se musely dohodnout nejen české a moravské diecéze, ale nutné bylo vyjednat podmínky pouti se správci svatých míst. Dvě ze tří bohoslužeb se pak konaly na přímém slunci, což vyžadovalo i dobrou fyzickou kondici účastníků. Jejich věkové rozpětí bylo přitom velmi široké. Nejmladší účastnice oslavila čtvrté narozeniny, naopak nejstarší bylo 84 let.

Poslední národní pouť do Izraele proběhla v roce 1937, pak přišel Mnichov a 2. světová válka. Po únoru 1948 už o obnovení tradice poutí nemohla být čtyřicet let ani řeč. Následně poutě do Svaté Země sice probíhaly, žádná ale neměla status národní.

Komentář Josefa Kvasničky k národní pouti v Izraeli (zdroj: ČT24)