Filipínský prezident se přijel ukázat do postižených oblastí

Manila – Kritiku, že filipínská vláda nezareagovala dobře na řádění tajfunu Haiyan si vzal prezident Benigno Aquino zřejmě k srdci. Vypravil se tak více než týden po katastrofě do postižených oblastí. Dorazil osobně na zpustošený ostrov Samar, kde obyvatelům přislíbil veškerou nutnou pomoc. Tajfun Haiyan má zatím nejméně 3681 mrtvých. Ani devět dní po katastrofě se stále záchranáři na některá místa nemohou dostat.

Média v posledních dnech upozorňovala na to, že filipínského prezidenta v době, kdy se země vzpamatovává z řádění tajfunu, není příliš vidět. Aquino dosud nenavštívil ani postižené oblasti a nepostavil se ani do čela záchranných operací. 

Dnes se proto prezident osobně vydal na inspekci do sedmačtyřicetitisícového města Guiuan na ostrově Samar. Aquino zdejším lidem slíbil pomoc. 

Na ostrovech působí řada českých charitativních organizací. Tým Člověka v tísni distribuuje potravinovou pomoc na ostrově Bantayan. „Z celých vesnic se staly jen hromady trosek, ze kterých se lidé snaží vzkřísit nové živobytí. Přežívají u torz svých domů pod širým nebem, nemají elektřinu, zoufale jim chybí čistá voda i jídlo, z jejich milovaného ostrova se stalo vězení,“ říká Petr Štefan, který v pátek na ostrově pomáhal distribuovat potravinovou pomoc.

Záchranářům se s pomocí zahraničních týmů, zejména pak díky vrtulníkům z americké letadlové lodi USS George Washington, začíná dařit dopravovat zásoby do vzdálených oblastí, kde zůstali lidé bez jídla. Podle OSN ale distribuce pomoci stále není dostatečná, hladoví především lidé v odlehlých horských provinciích. 

Šéfka humanitárního programu OSN Valerie Amosová:

„Nadále mám obavy o zdraví a životní podmínky milionů mužů, žen a dětí, kteří stále zoufale potřebují pomoc.“

Například do vnitrozemské vesnice Cabungaan v provincii Leyte, kde zahynulo 1200 lidí, se dnes vůbec poprvé díky americké vojenské helikoptéře dostala pomoc z vnějšku. Dvě stovky obyvatel tady přitom doteď přežívaly je díky tomu, že jedly sušené ryby a kokosy, které vystačily jen na jedno jídlo denně.

Pětaosmdesát procent všech Filipínců jsou katolíci. Jejich víra jim pomáhá překonat trauma z největší přírodní katastrofy v historii země, ve většině kostelů v zemi se dnes konaly mše. 

Za mrtvé se přitom modlili i v Hongkongu. Tady je 53 katolických kostelů, 48 z nich spravují filipínské komunity. Ve všech z nich dnes probíhaly sbírky na oběti tajfunu. Lidé přinášeli vodu v láhvích, jídlo a oblečení. 

V Hongkongu se i protestovalo. Několik filipínských organizací tady kritizuje vládu v Manile, že obyvatele z devastovaných oblastí včas neevakuovala a že pomoc obětem je příliš pomalá.