Cleopatra připravila na Sardinii o život nejméně 16 lidí

Řím – Až do tří metrů sahala po přívalovém dešti voda v ulicích severosardinského města Olbia. Záplavy na tomto italském ostrově mají nejméně 16 obětí, stovky lidí byly evakuovány. Živel vyvolaný cyklonou Cleopatra strhl několik mostů, většina lidí přišla o život, když se před velkou vodou snažili ujet v autech. Voda způsobila také řadu sesuvů podmáčené půdy. Italská vláda vyhlásila na středomořském ostrově stav ohrožení. Za dvanáct hodin napršelo na ostrově stejně jako za půl roku - na některých místech až 450 milimetrů.

Podle guvernéra autonomního regionu Sardinie Uga Cappellacciho se jedná o „tisíciletou vodu“. Lidé na severu ostrova byli po bouři bez elektřiny, nefunguje velká část veřejné dopravy. Řada škol dnes zůstává zavřená. „Situace je tragická. Hotely v Olbii jsou plné lidí, kteří museli uprchnout. Jsou tam tisíce těch, kdo mají poškozené domy,“ řekl Cappellacci, který do postižené oblasti nad ránem zamířil. Jak uvedl ministr životního prostředí Andrea Orlando, podobný cyklon, jako byla nyní Cleopatra, nezaznamenali meteorologové několik staletí.

Převážnou část obětí si živel vybral v přístavním městě Olbia. Mezi mrtvými jsou matka s dcerou, jejichž těla byla nalezena v automobilu, a rovněž policista, jehož vůz smetla valící se voda, když jel na pomoc sanitce uvízlé v záplavě. Tři lidé zemřeli při pádu jednoho z mostů. Devadesátiletou ženu našli záchranáři mrtvou v jejím zaplaveném domě, utopila se i čtyřčlenná brazilská rodina bydlící v jednom sklepním bytě.

„Je to národní tragédie,“ zareagoval italský premiér Enrico Letta, který svolal mimořádnou schůzi vlády. Vyhlášením stavu ohrožení uvolnil kabinet finanční prostředky z rezervních fondů na práci zasahujících záchranářů, hasičů a policistů a také na odstraňování následků škod. Vláda ostrovu na pomoc uvolnila už 20 milionů eur. „Naše akce teď míří na to nejnaléhavější – tedy na záchranu lidských životů. Pomáháme lidem, kteří museli opustit svoje domovy. Je jich opravdu mnoho. Stejně jako obětí, jejichž počet během noci dramaticky vystoupal,“ prohlásil Letta.