Biden v Tokiu mírní boj o sporné ostrovy plné nerostných surovin

Peking - Americký viceprezident Joe Biden přijel do Asie hasit doutnající spor o sporné ostrovy ve Východočínském moři. Neobydlené skalnaté ostrovy, které Japonci nazývají Senkaku a Číňané Tiao-jü, patří oficiálně Tokiu. Stále větší nároky si na ně ale dělá Peking.

Biden v Pekingu prohlásil, že nově vyhlášená čínská zóna vzdušné obrany nad spornými ostrovy působí značné znepokojení v regionu, a vyzval čínské vůdce ke zmírnění napětí. Viceprezident řekl, že o kontroverzním zřízení identifikační zóny diskutoval ve středu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem čtyři hodiny: „V rozhovorech s prezidentem Siem jsem velmi otevřeně vyjádřil náš pevný postoj v této otázce.“ S čínskou hlavou státu nakonec jednal dvakrát tak dlouho, než bylo původně plánováno.

Koncem listopadu Čína oznámila, že zahajuje „mimořádná obranná opatření“ proti letadlům, která se nebudou řádně identifikovat ve vzdušném prostoru Východočínského moře nad souostrovím. Peking vyhrožuje sestřelením všech neohlášených letadel.

Tokio se přitom svých nároků odmítá vzdát - a to za každou cenu. O slovo se hlásí i Jižní Korea a Tchajwan. Všechny země lákají naleziště nerostných surovin, bohatá loviště ryb a strategické námořní cesty.

„Nemůžeme tolerovat čínský pokus změnit silou status quo,“ říká japonský premiér Šinzo Abe. „Náš soused se snaží podkopat stabilitu v regionu. Koupil ostrovy Tiao-jü, aby získal záminku k navýšení vojenské síly,“ oponuje mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej.

Joe Biden v Japonsku
Zdroj: ČTK/AP/Tsuyoshi Yoshioka

Biden musí v napjaté atmosféře pečlivě vážit každé slovo. Nechce vyprovokovat nejlidnatější zemi světa k vojenskému útoku ani si rozhněvat tradičního spojence v oblasti. Ostrá prohlášení z Tokia americký viceprezident v Pekingu mírnil: „My, Spojené státy, jsme velmi znepokojeni pokusem jednostranně změnit status quo ve Východočínském moři.“

Ještě před Bidenovou návštěvou přitom dali Američané najevo svou sílu. Zónou vzdušné obrany neohlášeně proletěly dva jejich bombardéry B52. Peking zareagoval zdrženlivě. Jinak ale ukazuje svaly. Rychle modernizuje nejpočetnější armádu světa. Ročně investuje víc než sto miliard dolarů do nových letadlových lodí a neviditelných letadel.

„Lidem v nejvyšších kruzích roste ego. Mají pocit, že Čína je stále mocnější, že musí být mnohem sebevědomější. Musí udělat něco, aby ukázala mezinárodnímu společenství, že je na vzestupu a že si zasluhuje respekt,“ komentuje situaci Tchao Sie z pekingské Univerzity mezinárodních studií.

Skoro nikdo nevěří tomu, že by Peking chtěl vyvolat ozbrojený střet s Japonskem nebo Spojenými státy. Silná slova a kroky míří spíš na domácí publikum. I malý incident by ale mohl zažehnout rozsáhlý konflikt mezi světovými mocnostmi. Washington přitom nehraje jen o uhašení výbušné situace, ale hlavně o udržení svého vlivu ve strategicky důležitém prostoru.

Horizont ČT24: Biden řeší spor o ostrovy (zdroj: ČT24)