Kontroverzní Kotleba se na Slovensku ujal funkce hejtmana

Banská Bystrica – Vůdce slovenských extremistů Marian Kotleba se ujal funkce župana (hejtmana) a postavil se tak do čela Banskobystrického kraje. Kotleba, který je známý pořádáním protiromských demonstrací či sympatiemi k nacistickému Německu, zvítězil v listopadu ve druhém kole přímé volby županů. Jeho triumf byl zcela překvapivý a média ho označila za šok pro zemi, ve které významnější politickou funkci v uplynulých letech žádný extremista nezískal. Proti uvedení Kotleby do funkce se na Slovensku, v Česku i v Polsku chystají protesty.

Kotleba se stal županem poté, co vyhrál přímou volbu krajského předsedy a složil slib na dnešním zasedání krajského zastupitelství do rukou předchozího župana Vladimíra Maňky. Vůdce slovenských extremistů bude ale v zastupitelstvu, kde není žádný člen jeho strany, hledat spojence jen velmi těžko a jeho politická moc tak bude minimální. V krajském parlamentu jsou poslanci, kteří stojí proti němu, a čeká se, že všechny jeho návrhy smetou ze stolu. To však může straně nového župana přinést další hlasy nespokojenců v příštích volbách.

Šestatřicetiletý lídr neparlamentní Lidové strany Naše Slovensko se netají sympatiemi k nacistickému Německu. „Mým politickým vzorem je Andrej Hlinka,“ říkal nepokrytě v kampani. Právě jeho názory našly živnou půdu v jednom z nejchudších krajů Slovenska. V Banskobystrickém kraji je totiž dlouhodobě nadprůměrně vysoká nezaměstnanost a kraj má na Slovensku také největší počet obcí s romskou komunitou.

Kotlebovi pomohla i nízká volební účast

Média zvolení extremisty do takto vysoké funkce označila jako šok, který by měl být pro standardní politické strany impulsem, aby v každých volbách pečlivě zvažovaly, koho do nich postaví. „Slovensko bude mít prvního extremistu ve vysoké funkci. Nezbývá než doufat, že maximálně na čtyři roky,“ napsal nejčtenější slovenský list Nový čas. Více o úspěchu Kotleby ve volbách čtěte zde.

Marian Kotleba
Zdroj: ČT24

Publicista Marián Leško:

„Voleb se zúčastnilo velmi málo lidí, pana Kotlebu zvolilo pouze 13 procent oprávněných voličů. Opravdu se zdá, že jeho zvolení ve druhém kole nebylo pouze podporou jeho extremistického programu, ale především výrazem protestu proti zavedeným stranám, které zklamaly lidi a nepřivedly je k tomu, aby přišli k volbám.“

Podle politologů je volební úspěch Kotleby výsledkem zklamání lidí z politiků, kteří prý neřeší chudobu a romský problém. „Krátkozrakost, kterou prokázali, ač vyhoření, zdiskreditovaní a neschopní, přece jen ale demokratičtí politici, je typická pro celou jejich politiku. Nedokážou pracovat tak, aby po nich bylo vidět více celospolečenského užitku než korupčních kauz a morální devastace,“ napsaly po zvolení Kotleby Hospodárske noviny. Za Kotlebovým vítězstvím je tak především frustrace, skepse a neřešení problémů Slovenska. Více čtěte zde.

Slovenští Romové
Zdroj: ISIFA/SME/Tomáš Benedikovič

Jestliže Kotlebovo druhé místo v prvním kole krajských voleb bylo velkým překvapením, jeho vítězství ve druhém kole znamenalo pro Slovensko šok. Jeho rivalovi Maňkovi vítězství v prvním kole uniklo jen těsně a všeobecně se očekávalo, že ve druhém kole svého soupeře jednoznačně porazí.

Komentář publicisty Mariána Leška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod