Boeing 747 rozpáral budovu v Johannesburgu

Johannesburg - Letadlo společnosti British Airways zavadilo na jihoafrickém letišti křídlem o dům. Čtyři zaměstnanci letiště se zranili. Nikomu z víc než 200 pasažérů na palubě stroje se ale nic nestalo. Boeing 747 se podle stanice BBC nevešel na příliš úzký úsek dráhy. Kdo ho tam navedl, zjišťuje policie.

Boeing 747 měl odstartovat v neděli večer místního času na londýnské letiště Heathrow. Kontrolní věž mu určila startovací dráhu, pilot ale zvolil jinou. Ta byla příliš úzká a stroj pravým křídlem narazil do letištní budovy. Nikdo ze 185 pasažérů ani 17 členů posádky letu nebyl zraněn.

„To, že si posádky v rámci špatné komunikace mezi věží a letadlem popletly dráhy, se už určitě dříve stalo. Tady je ta smůla, že se skutečně trefily na dráhu, která neměla dost místa na 747. To se prostě stane,“ podotkl letecký publicista Martin Velek s tím, že se jedná o jedno z nejfrekventovanějších letišť v Africe.

Publicista Velek o letecké nehodě v JAR: "To se prostě stává" (zdroj: ČT24)

Na palubě byla i Harriet Tolputtová z nevládní organizace Oxfam. Na Twitteru napsala, že „zraněn nebyl nikdo kromě pilotovy cti“. Postěžovala si ale, že při evakuaci byli přednostně z letadla vyvedeni pasažéři z první třídy.

Další z pasažérů John Hart sdělil, že letadlo právě rolovalo, když se ozvala rána. Kapitán prý nehodu popsal jako „malý incident“, avšak všichni, kdo seděli na pravé straně, viděli, co se stalo. Z poškozených nádrží navíc tekl podle Velka petrolej. „Tady šlo už o větší mrzutost, ale zase není vhodné vyvolávat paniku,“ podotkl letecký publicista.

Lidé prý mohli z letadla vystoupit asi po hodině. Společnost British Airways už oznámila, že všem pasažérům byl zajištěn hotel a připravuje se pro ně náhradní let.


Zvětšit mapu