Stále více francouzských Židů míří do Izraele. Na vině je krize a antisemité

Netanya/Paříž – Narostl počet francouzských Židů, kteří se přestěhovali do Izraele, jen za minulý rok jich změnilo domovinu o 63 % víc ve srovnání s rokem předešlým. Třeba izraelská Netanya připomíná kavárnami, bagetami a croissanty na ulicích spíše jihofrancouzské Nice než blízkovýchodní město. Také proto se pobřežnímu osídlení v posledních letech říká Francouzská riviéra. Židovské obyvatele ženou z Francie obava o zdraví a vleklé důsledky hospodářské krize.

Počet francouzských Židů ve Svaté zemi přesáhl 150 tisíc, místní úřady evidují další desítky tisíc zájemců zvažujících imigraci. Většinu z nich představují senioři, nebo naopak mladí absolventi. To, že nemusí skrývat svou příslušnost, rychleji rostoucí izraelské hospodářství a nižší nezaměstnanost pro ně představuje výrazné lákadlo.

„Jmenuji se Dreyfussová, což je jméno, které okamžitě prozradí, že jsem Židovka. Bylo to dost těžké, tak jsem se rozhodla zkusit štěstí v Izraeli,“ přiblížila své důvody reportérům České televize čerstvá imigrantka Mégane.

Francouzští Židé se více bojí o zdraví sebe i rodin

Shodou okolností nese stejné příjmení jako židovský důstojník Alfred Dreyfus nespravedlivě odsouzený za údajnou velezradu před 120 lety. O antisemitismu v současné Paříži může svědčit i nedávné poničení jeho pařížského pomníku, vandalové ho popsali protižidovskými nápisy.

Francouzští Židé míří hojně do Izraele (zdroj: ČT24)

Vražda židovského rabína a jeho dvou dětí v Toulouse před dvěma lety mladým alžírským fanatikem Mohamedem Merahem znamenala pro některé francouzské Židy konec pocitu bezpečí. V současnosti navíc přibývá i drobnějších útoků; třeba proti židovským dětem ve školách. Přestože francouzská vláda podobné projevy ostře odsuzuje, řada místních Židů už se s obavami o své bezpečí nijak netají.

Vydáno pod