Mohammed Merah - salafista a vrah dětí, jehož činy šokovaly svět

Toulouse - Útočník z Toulouse a Montauban Mohammed Merah se zabil po pádu z okna. Zemřít chtěl se zbraní v ruce. Nejen truchlící Francouzi, ale i celý svět si nyní klade otázku, kdo byl vlastně muž, jenž byl schopen na školním dvoře zastřelit malou holčičku? Merah byl podle policie puntičkář, který ovšem udělal dvě chyby – použil počítač své matky a nechal přestříkat svůj motocykl. Díky tomu ho policie dokázala dopadnout. Merah se hlásil k teroristické síti al-Káida. Jeho radikalizace začala už v salafistické ideologické skupině, pokračovala ovšem i v Afghánistánu a Pákistánu. Tam se cvičil spolu se členy hnutí Taliban, kvůli čemuž ho sledovala i domácí rozvědka. Jeho temnou stránku ale včas neodhalila. Vražda sedmi lidí měla být podle útočníka mstou za palestinské děti. Merahovy útoky nyní paradoxně hrají do karet současné hlavě státu Nicolasi Sarkozymu i krajní pravici.

Čtyřiadvacetiletý Alžířan vedl normální život. Hrál fotbal, chodil do klubů a jeho přátelé či sousedé o jeho cestě do Asie neměli tušení. Merah měl ale policejní záznamy za několik menších přestupků, z nichž některé zahrnovaly násilí, sdělil francouzský ministr vnitra Claude Guéant novinářům. „Neexistovaly důkazy, že by plánoval podobné zločinné akce,“ dodal.

K Merahovu řádění se přihlásila skupina, která se nazývá Vojáci kalifátu a která je blízká organizaci al-Káidy v islámském Maghrebu. Působí v severní Africe a v minulých letech se přihlásila k řadě útoků ve světě, při nichž například v Alžírsku zahynuly desítky lidí. Skupina v prohlášení na webu vyzvala Francii, aby přehodnotila svou podle ní nepřátelskou politiku vůči muslimům.

Francouzský ministr vnitra Claude Guéant:

„Mohammeda Meraha zpovídala v listopadu 2011 řada zpravodajských úředníků, a to kvůli jeho cestám do Afghánistánu a Pákistánu. Merah jim ale ukázal fotografie, které potvrzovaly, že cestoval jako turista. Salafistické názory a manifestace nejsou dostačující ke stíhání podezřelého.“

Merah cvičil s bojovníky Talibanu

Merah byl členem salafistické ideologické skupiny a podnikl dvě cesty do Afghánistánu a Pákistánu. Deník Le Monde napsal, že se cvičil s pákistánskými bojovníky hnutí Taliban v pohraniční kmenové oblasti, než byl poslán do jihozápadního Afghánistánu, aby bojoval proti silám NATO podporujícím vládu v Kábulu. Francouzští vojáci se mise NATO v Afghánistánu účastní, což by mohlo vysvětlovat, proč prvními oběťmi jeho střelby byli výsadkáři. 

Mohammed Merah
Zdroj: ČT24/ISIFA

Merahův profil je typický pro stovky potomků z druhé nebo třetí generace francouzských přistěhovalců ze severní Afriky, kteří v posledních dvou desetiletích odcestovali do Afghánistánu nebo Pákistánu nalákáni militantními islámskými skupinami. Mnohé radikalizoval izraelsko-palestinský konflikt, který spustil vlnu útoků na židovské cíle ve Francii. 

Kamal, finanční poradce Poštovní banky a Merahův přítel:

„Je nesmírně diskrétní. Není to člověk, který by se chvástal. Vždycky byl nesmírně zdvořilý a vždycky vystupoval jako dobře vychovaný. Nikdy nemluvil o islámu, ale modlil se. My všichni se ale modlíme pětkrát denně, na tom není nic divného.“

Merah se narodil v roce 1988, vyrostl v Toulouse na jihozápadě Francie v rodině s alžírskými kořeny. Rodina byla bez otce. Ve škole několikrát propadl, byl potrestán i vyloučen. V 16 letech opustil školu, aby se vyučil automechanikem. Jenže už v té době měl první konflikt se zákonem, když hodil kamenem na autobus. Dostal ale jen napomenutí. Následovaly krádeže, násilnictví, urážky na cti. Několikrát byl odsouzen. Ještě letos v únoru ho soud poslal na měsíc do vězení. 

Podle pařížského prokurátora se „právě ve vězení začal radikalizovat“ v islámského fundamentalistu. Bylo mu dvacet, když se dostal do vězení na skoro dva roky za to, že ukradl příruční tašku. Ve vězení si začal číst v koránu. V roce 2010 nutil jednoho chlapce sledovat videa, na kterých členové al-Káidy vraždili lidi. Šokující videonahrávky pouštěl i svým přátelům, sledoval je na internetu. Po návratu z Afghánistánu a Pákistánu si za peníze z několika loupeží nakoupil zbraně.  

Alžířana sledovala domácí rozvědka, plánované útoky neodhalila  

Merah, jinak velmi pečlivý až perfekcionistický, několikrát při přípravě vražd chyboval. Čtyřiadvacetiletý mladík, kterého už sledovala francouzská domácí rozvědka poté, co se v loňském roce vrátil z cest do Afghánistánu a Pákistánu, si dával záležet na tom, aby setřel otisky prstů a stopy DNA na nábojnicích zanechaných na místě činu. Pouze ovšem do chvíle, kdy použil počítač své matky, aby nalákal do pasti svou první oběť.
   
Když Merah odpověděl na inzerát, který seržant Imad Ibn Ziaten umístil na internetový server www.boncoin.fr a smluvil si s ním schůzku na neděli 11. března na klidném místě v Toulouse, tak se uložilo unikátní identifikační číslo, tedy IP adresa počítače v domě jeho matky. Byl ale jen jedním z 575 lidí, kteří projevili zájem o motocykl, který na serveru nabízel uživatel „Imad“, jenž o sobě prozradil, že je voják.   

Merah se ale dopustil dalšího pochybení, když vzal svůj skútr k mechanikovi před poslední střelbou v pondělí 19. března. Až po tomto posledním útoku si mechanik uvědomil, jaký význam měla skutečnost, že si Merah přestříkal motorku o objemu 500 kubických centimetrů značky Yamaha T-Max z černé na bílou. Následně se prověřovaly osobní složky a služební záznamy více než 20 tisíc osob spojených s armádou v oblasti Montaubanu nedaleko Toulouse. Skutečnost, že posléze zaútočil na Židy, poté ale rozprášilo jakoukoli teorii, že šlo o útok na armádu.   

Pátrání po záhadném kupci motorky seržanta Ibn Ziatena se uzavřelo nad počítačem Merahových, kdy křížové prověřování zjistilo, že žena vlastnící dotyčnou IP adresu má dva syny, kteří jsou na seznamech sledovaných v rámci protiteroristického boje coby členové fundamentalistické muslimské skupiny. 

Rodinné telefony byly napíchnuty odposlechem na příkaz soudu jen několik hodin po vraždění u školy. V té době si také mechanik vzpomněl na přestříkání skútru, o němž nyní už policie věděla, že byl ukraden loni v květnu. Policejní odposlech poskytl policii vodítko, kdy spustit akci. Ve středu časně ráno zásahová jednotka obklíčila přízemní Merahův byt. Operace, která trvala dva dny, skončila Merahových pádem z okna.

Nicolas Sarkozy
Zdroj: ČTK/AP/Francois Mori

Sarkozy i Le Penová mohou ze série vražd těžit při dubnových volbách

Merahovo vraždění přitom hraje do karet současné hlavě státu Nicolasi Sarkozymu, který se uchází o své znovuzvolení. Podle BBC umožnila série vražd Sarkozymu, aby se vrátil k roli, kterou má nejraději: akčního a rozhodného muže, který si v krizi umí poradit.

To, že je pachatel muslimský extremista, udělalo radost i kandidátce krajní pravice Marine Le Penové. Ta se nechala slyšet, že Francie by se měla odvážit k válce proti fundamentalistickým a náboženským skupinám, které zabíjejí její děti. „Myslím, že jsme podcenili vzestup radikálního islámu v naší zemi,“ řekla politička, která se zatím v průzkumech drží na třetím místě v souvislosti s tím, že útočník z Toulouse je Francouz alžírského původu.

Komentář BBC:

„Sarkozy jednal velmi rychle, spěšně přicestoval na místo činu, zastavil svou kampaň, svolal na schůzku židovské a muslimské vůdce … hovořil jako prezident republiky.“

Autor komentáře na portálu rakouského deníku Oberösterreichische Nachrichten tvrdí, že francouzští voliči budou nyní hledat takového kandidáta, který podle nich bude garantem pocitu bezpečí. „Díky útokům, které provedl terorista hlásící se k al-Káidě, bude pro Le Penovou hračka hrát na xenofobní strunu,“ tvrdí rakouský deník. Podle BBC ale pozornost, jakou Francouzi věnují útokům, zeslábne. První kolo prezidentských voleb se navíc koná až za měsíc.

Francouzský tisk píše o útočníkovi z Toulouse
Zdroj: ČT24/ISIFA

Výběr hlavních událostí kolem vražd v Toulouse a Montauban:
 
11. března - Imad Ibn-Ziaten, třicetiletý parašutista francouzské armády, byl zastřelen před školou v Toulouse. Útočníkem byl muž na motorce a v přilbě. Ibn-Ziaten byl v civilu. Podle dostupných informací si dal na internet inzerát, že motocykl prodá; ozval se mu útočník a domluvil si s ním schůzku. 
   
15. března - Ozbrojenec na motocyklu postřelil tři francouzské parašutisty v uniformách, když stáli před bankomatem v malém nákupním středisku nedaleko kasáren ve městě Montauban asi 45 kilometrů od Toulouse. Dva na místě zemřeli, třetí se nachází v kómatu.    

19. března - Učitele a tři děti zavraždil před židovskou školou v severovýchodní části Toulouse střelec na motocyklu a s kamerou na krku. 
   
21. března - Po třetí hodině ranní francouzská elitní policejní jednotka RAID zahájila v toulouské čtvrti Croix-Daurade útok na dům, v němž se zabarikádoval údajný útočník.
Před 09:00 SEČ policie oznámila, že zadržela dva Merahovy bratry. Kolem 10:00 SEČ Merah prohlásil, že se odpoledne vzdá. V 22:45 SEČ se podezřelý odmítl vzdát a varoval, že při pokusu policie vstoupit do bytu bude střílet. Před půlnocí zazněly blízko obléhaného domu tři výbuchy a po nějaké době byly hlášeny další dva stejně jako několik výstřelů. Podle policie se jednalo o zastrašovací akci. 
     
22. března - Okolo 11:10 SEČ policisté ze speciální jednotky RAID vnikli do bytu, kde se Merah skrýval. Po přestřelce s policií se Merah zabil skokem z okna. Při střetu s podezřelým, který podle policie reagoval nezvykle násilně, byli zraněni tři členové speciální jednotky RAID, z toho jeden vážně.