Konec ticha. Žena díky operaci začala slyšet ve svých 40 letech

Londýn – Čtyřicetiletá Britka Joanne Milneová byla hluchá a od narození díky vrozené chorobě. V průběhu času přišla i o zrak. Teď ji lékaři díky oboustrannému kochleárnímu implantátu umožnili, aby poprvé v životě slyšela. Její obrovskou radost a reakci na první zvuky zachytila kamera.

Britka poprvé v životě začala slyšet (zdroj: ČT24)

Když dosud hluchá Britka poprvé uslyšela zvuk lidského hlasu, rozbečela se. „Slyšela jsem i to, jak sama brečím a to mě rozbrečelo ještě víc,“ vybavuje si Milneová. O sluch a v posledních letech i o zrak ji připravil dědičný Usherův syndrom. Proto lékaři rozhodli o oboustranném kochleárním implantátu, který jí vrátil alespoň jeden ze smyslů.

Joanne si musí zvykat také na svůj vlastní hlas. Doma postupně zjišťuje, jak hlučná musela jako hluchá být. I posunutí příborů je pro ni nepříjemně hlasité. Lidskou řeč nikdy neslyšela, přesto se naučila mluvit. Teď se nejvíc těší na zpěv ptáků a smích. Dosud jen výplod vlastní fantazie.

  • Joanne Milneová: „První den všichni zněli roboticky a já jsem se musela naučit rozpoznat, co jednotlivé zvuky znamenají.“

Kochleární implantát vrací sluch úplně hluchým nebo těžce neslyšícím lidem. Voperovaný do vnitřního ucha a do hlavy převádí zvuky a řeč na elektrické signály. Ty pak putují do mozku. Česká medicína tenhle týden o průkopníka implantátů přišla. Docent Zdeněk Kabelka byl první, kdo ho v Česku před dvaceti lety poprvé implantoval. Od té doby vylepšil život více než pětistovce dětí.