Hrdinný manažer: Skutečný Hotel Rwanda by diváci nezvládli

Kigali - Paul Rusesabagina v roce 1994 tváří v tvář genocidě nezaváhal. Zachránil život více než tisícovce nevinných. A stal se z něj hrdina. Hutuští extremisté za tři měsíce etnických čistek zmasakrovali na 800 tisíc menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů. Další miliony lidí vyhnalo násilí z domovů. Mezinárodní společenství masakru nedokázalo zabránit.

Osobnost Horizontu: Hrdina ze rwandského hotelu (zdroj: ČT24)

„Jmenuji se Paul Rusesabagina. Jsem manažerem nejluxusnějšího hotelu v hlavním městě Rwandy. Toto místo jsme s rodinou šťastně nazývali domovem až do dne, než se všechno změnilo,“ říká rwandský hrdina ve filmu v podání herce Dona Cheadleho.

Tohle je konec, myslel si manažer hotelu

Na ten den skutečný Rusesabagina nikdy nezapomene. Když ve Rwandě vypukla největší genocida od druhé světové války, udělal ze čtyřhvězdičkového hotelu pro diplomatickou smetánku azyl pro víc než 1 200 uprchlíků. „Hotel byl obklíčený milicemi a vojáky. Měli mačety, pušky, oštěpy, vše, co si můžete pod zbraněmi představit. Když jsem se v ten moment díval okolo hotelu, říkal jsem si - tohle je konec. Byl to ten nejzoufalejší moment v mém životě,“ vzpomíná.

Rusesabagina vyjednával s mocnými důstojníky a uplácel je, i když se tak on sám vystavoval smrtelnému nebezpečí. Díky němu lidé v hotelu tříměsíční masakr přežili. „Považuju se za obyčejného muže, který dělá obyčejné věci. Dělal jsem jen svou práci hotelového manažera - přijal jsem hosty, staral se o ně a vyjednával s těmi, kteří jim chtěli ublížit,“ prohlásil Rusesabagina.

Scéna z filmu Hotel Rwanda
Zdroj: dpa-Film Tobis Film/ČTK/Picture Alliance

Rusesabagina kvůli kritice vlády nemohl na pietní ceremoniál

Film je ale mnohem mírnější než realita. Věrný popis vraždění by prý diváci nezvládli. Západní státy i OSN viní z fatálního selhání. A v kritice nešetří ani současnou rwandskou vládu. Kvůli tomu se nemohl zúčastnit ani sváteční piety po dvaceti letech od genocidy. „Důvod, proč nepatřím mezi vítané ve vlastní zemi, je takový, že mluvím o věcech, které nechtějí slyšet - o zneužívání lidských práv,“ podotkl Rusesabagina.

Stejně jako pomohl před dvaceti lety, nabízí záchrannou ruku i teď. V Bruselu, kde žije, založil nadaci Hotel Rwanda, která podporuje tisíce sirotků.

Vydáno pod