Konzervativní Slovensko. V Bratislavě se demonstrovalo proti potratům

Bratislava - Na Květnou neděli vyvrcholily ve slovenské metropoli tzv. Pochody za život. Desetitisíce Slováků na nich v minulých měsících demonstrovaly proti umělému přerušení těhotenství a také za tradiční rodinu. Hnutí „Ano pro život“ přitom nežádá pouze zákaz potratů, ale i to, aby stát pomáhal těhotným ženám v nouzi.

V Bratislavě se demonstrovalo "za život" (zdroj: ČT24)

Na Slovensku ročně podstoupí interrupci víc než osm tisíc žen. Podle kritiků umělého přerušení těhotenství by ovšem tento počet mohl minimálně klesnout, kdyby se ženám dostalo větší psychické podpory a materiální pomoci. „Za šestnáct let existence jsme pomohli třiapadesáti dětem na svět – tím, že jsme jejich matkám podali pomocnou ruku,“ říká Anna Verešová z organizace Ano pro život.

Iniciativa, kterou zastupuje, získává díky tisícům podporovatelů na Slovensku velkou sílu. Za cíl si přitom neklade nic menšího než měnit společnost, která se podle hnutí neubírá správným směrem. Nejde ale jen o umělé přerušení těhotenství. Aktivisté bojují i za tradiční model rodiny. „Dva muži nikdy nenahradí v rodině mámu. Naším cílem je pozvednout rodinu založenou tátou a mámou,“ uvádí Anton Chromík z Aliance za rodinu.

Konzervativní postoje přitom mají odezvu i na slovenské politické scéně; v zemi selhaly všechny snahy o uzákonění registrovaného partnerství osob stejného pohlaví a definice manželství coby svazku muže a ženy se má dostat i do ústavy. Ještě před prezidentskou volbou se na tom shodl vládní Směr s křesťanskými demokraty.