Příměří v Jižním Súdánu je po pár hodinách zřejmě u konce

Juba - V Jižním Súdánu začalo dnes ráno platit křehké příměří. Ovšem krátce poté, co klid zbraní vstoupil v platnost, se armáda a vzbouřenci začali vzájemně obviňovat z jeho porušování. Jde o špatnou zprávu pro zahraniční vyjednávače, kteří se o příměří zasadili a doufali, že tím skončil ozbrojený konflikt v této africké zemi. Ten začal loni v prosinci a vyžádal si tisíce mrtvých a milion obyvatel vyhnal z domovů.

Jednotky jihosúdánské armády byly napadeny ve státě Jednota, především u ropného střediska Bentiu, uvedl mluvčí armády Philip Aguer. Mluvčí ozbrojených rebelů Lul Ruai Koang toto tvrzení odmítl a obvinil armádu, že to ona použila násilí ve státě Jednota. Navíc prý vojáci porušili příměří také ve státě Horní Nil. Žádné z tvrzení zatím nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Člen mise OSN v Jižním Súdánu o žádném porušení příměří neví.

Ani lednové příměří dlouho nevydrželo

Na začátku příměří se v pátek dohodli prezident Salva Kiir s vůdcem povstalců Rieke Macharem. Také předchozí pokus o usmíření, dojednaný v lednu, skončil během několika dní. Znepřátelené strany se vzájemně obviňovaly z nedodržování jeho podmínek. Kiir a Machar se v pátek sešli tváří v tvář poprvé od zahájení násilností.

Znesvářené strany čelí tlaku Spojených států a Organizace spojených národů, aby ukončily krvavé boje, jejichž oběťmi jsou civilisté na základě etnické příslušnosti. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International ve své nejnovější zprávě oznámila, že obě strany konfliktu se dopouštějí válečných zločinů.

Současně OSN a Spojené státy varovaly před hrozící genocidou a hladomorem v zemi, která nezávislost na Súdánu získala teprve v roce 2011. V Jižním Súdánu pak vládl Kiir jako prezident a Machar jako viceprezident, dokud se nepohodli o dva roky později.

Páteční dohoda počítala s zavedením příměří do 24 hodin a brzkým vytvořením přechodné vlády. Dohodu pak přivítaly i Spojené státy. Ministr zahraničí John Kerry ujednání označil za „možný průlom“ a vyzval obě znepřátelené strany, aby zajistily splnění všech bodů dohody. Poradkyně Bílého domu pro otázky národní bezpečnosti Suzan Riceová prohlásila, že podepsaný dokument je příslibem ukončení krvavého konfliktu.

Vydáno pod