Bez výsledku. Kulatý stůl řešení pro Ukrajinu nepřinesl

Kyjev/Charkov - Asi padesátka proruských aktivistů vyšla dnes v Charkově na východě Ukrajiny demonstrovat proti zasedání druhého kulatého stolu, které mělo přispět k řešení vnitropolitické krize a k obnově národní jednoty. I dnešní jednání však skončilo bez výsledku, další kolo rozhovorů se uskuteční příští středu v Čerkasech.

„Jsme připraveni učinit vše pro jednotu ukrajinského státu,“ prohlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, který na jednání u kulatého stolu přislíbil například „zvláštní postavení“ ruštině a decentralizaci moci. Podobně jako v případě první debaty, která se uskutečnila 14. května v Kyjevě, nebyli pozváni předáci proruských separatistů, kontrolující přinejmenším část Doněcké a Luhanské oblasti na východě země.

Předseda regionální rady Luhanské oblasti Valerij Golenko ujistil, že referenda o nezávislosti, která se v obou regionech konala minulý víkend, nemají právní důsledky. „Ale vyjádřila vůli lidí, což nelze ignorovat. Lidé šli k referendu opravdu masově. Bylo to protestní hlasování,“ upozornil Golenko. Vládní nabídka decentralizace podle něj není dostatečná a prvním krokem v uklidnění obyvatel východní Ukrajiny prý musí být zastavení „protiteroristické operace“ na východě.

Politici z východní části země vládu kritizovali za údajné přehlížení problémů regionu. Jaceňuk přislíbil, že se uskuteční další jednání u kulatého stolu - konat se bude ve středu v Čerkasech, asi 200 kilometrů jižně od Kyjeva. 

Před charkovským hotelem, ve kterém se dnes kulatý stůl konal, demonstrovali odpůrci kyjevské vlády. Skandovali hesla „Pryč s juntou!“ a „Fašismus neprojde!“. Policejní kordony chránící přístupy k hotelu se však nesnažili prolomit. Absenci povstalců při politických jednáních kritizovala i Moskva.

Kulatý stůl je součástí „cestovní mapy“, kterou jako příspěvek k řešení ukrajinské krize sestavilo švýcarské předsednictví Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). „Pokus o dialog podle názoru řady politiků selhal, protože u kulatého stolu opět nevyslyšeli názory obyvatel regionů,“ poznamenala ruská agentura ITAR-TASS. Bez účasti odpůrců kyjevského režimu jsou prý veškeré debaty jen proklamacemi.

Boje u Slavjansku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kyjev neplní dohody z Ženevy, zlobí se Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí v souvislosti s dnešními potyčkami ukrajinských jednotek se separatisty u Slavjanska na východě země obvinilo Kyjev z neplnění ženevských dohod o mírovém urovnání krize, z lhaní a pokrytectví. Kulatý stůl má prý jen zamaskovat agresivitu „samozvaného režimu“, ohrožujícího životy civilistů. Ruská diplomacie také zpochybnila předčasné prezidentské volby, které se mají konat příští týden. Lze se prý ptát, zda „volby odehrávající se za výstřelů dělostřelectva lze považovat za odpovídající demokratickým normám“.

Podle odhadů OSN si už nepokoje na Ukrajině od listopadu vyžádaly na 250 životů, z toho 127 za měsíc od zahájení operace proti separatistům.

Předměstí ukrajinského Slavjansku zažilo těžké boje (zdroj: ČT24)