Ebola už v Guineji zabila přes dvě stovky lidí

Ženeva – Epidemie eboly si už v západoafrické Guineji vyžádala více než 200 mrtvých. S odvoláním na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) to dnes uvedla agentura AFP. Nemoc v Guineji vypukla v lednu a rozšířila se už do sousední Libérie a Sierry Leone. Podle WHO laboratorní testy potvrdily 208 případů úmrtí na ebolu, u dalších 328 mrtvých se podezření ještě prověřuje.

Minulý týden zemřelo jen od čtvrtka do neděle 21 lidí a potvrzeno bylo 37 nových případů nakažení. Zpráva WHO je tak v přímém rozporu s tvrzením guinejské vlády, podle které se šíření smrtelné choroby zpomaluje.

Současná epidemie je neobvyklá co do místa, protože v minulosti se ebola vyskytovala spíše v centrální Africe. Poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 osob a polovina zemřela.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Pacienti trpí také průjmy a zvracením a pomoci jim může jen včasná hydratace organismu. Ebola se šíří pouhým kontaktem s tělesnými tekutinami nemocných, přičemž nemusí jít jen o krev nebo moč, ale stačí i pot. Proti ebole není lék ani vakcína, úmrtnost je až 90procentní.

Lékaři bez hranic: Jde o epidemii nebývalých rozměrů (zdroj: ČT24)