Asad prý získal ve volbách 88 procent hlasů

Damašek – Dosavadní syrský prezident Bašár Asad získal podle předsedy parlamentu v úterních prezidentských volbách 88,7 procenta odevzdaných hlasů a obhájil tak prezidentský mandát. K urnám údajně přišlo 73,42 procent oprávněných voličů. Asad tak získal již třetí sedmiletý mandát. Opozice a její spojenci označují hlasování za frašku, protože Damašek ho uspořádal bez ohledu na 160 000 obětí tříletého konfliktu, který stále pokračuje.

Asadovi protikandidáti, zákonodárce za Damašek a příslušník tolerované opozice Hasan Núrí a jeho kolega z parlamentu za město Halab Máhir Hadždžar, získali prý 4,3 respektive 3,2 procenta hlasů. Zveřejněná účast odpovídá zhruba 11,6 milionu voličů. Podle nevládních organizací přišli při oslavách znovuzvolení prezidenta v hlavním městě o život již tři lidé.

„Miliony Syřanů šly volit navzdory terorismu a bombám, aby zajistily nový mandát Bašáru Asadovi, který potrvá do roku 2021. Lidé vzali volební místnosti útokem, což dokazuje odpovědnost lidí vůči teroristické válce, v níž Sýrie bojuje,“ napsal syrský deník Al-Vatan.

Sýrie k volbám přizvala pozorovatele ze spojeneckých zemí jako Írán, Rusko a Venezuela. Tito spojenci dnes vydali prohlášení, v němž označili volby za demokratické a spravedlivé a za prostředek, který Sýrii dovede ke stabilitě. Text viní USA a jejich spojence z páchaní zločinů proti Syřanům.

Prezidentské volby v Sýrii
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Evropská unie, která patří ke spojencům opozice, je ale jiného názoru. Šéfka její diplomacie Catherine Ashtonová dnes konstatovala, že volby byly „nelegální a podkopaly politické snahy najít řešení hrozného konfliktu“. „Vyzýváme režim, aby obnovil skutečná politická jednání,“ uvedla Ashtonová.

Americký ministr zahraničí John Kerry poznamenal, že volby jsou nesmyslné. „Nemůžete pořádat volby tam, kde miliony lidí volit nemohou, kde neexistuje žádná volební soutěž a lidé nemají na vybranou,“ řekl. Požádal Asadovy spojence Rusko, Írán a libanonský Hizballáh, aby pomohly syrský konflikt ukončit. 

Volilo se na 40 procentech území, které ovládá vláda a na němž žije asi 60 procent obyvatelstva. Dvěma Asadovým soupeřům Hasanovi Núrímu a jeho kolegovi z parlamentu Máhirovi Hadždžarovi se nedávaly žádné šance, jejich jména byla neznámá i pro mnohé Syřany. Vůdce exilové opoziční koalice Ahmad Džarba prohlásil, že Syřané se báli nevolit. „Zúčastnili se té maškarády, protože diktátoři se nevolí, drží si svou moc silou a šířením strachu,“ řekl Džarba.

V Sýrii skončily prezidentské volby (zdroj: ČT24)