Uznejte volby a začněte mluvit s Porošenkem, vzkazují Putinovi lídři G7

Brusel - Jasnou zprávu do Moskvy dnes z Bruselu vyslali lídři sedmi vyspělých světových ekonomik ze skupiny G7: Žádají ruského prezidenta Vladimira Putina, aby v první řadě uznal výsledek nedávných ukrajinských prezidentských voleb a začal přímá jednání s jejich vítězem Petrem Porošenkem a jeho týmem. Rusko naopak vyzvalo Spojené státy, aby využily svůj vliv na Porošenka a zasadily se o zastavení bojových operací proti povstalcům na východě Ukrajiny. Britský premiér David Cameron zase apeloval na Putina, aby Rusko přestalo na Ukrajinu dodávat zbraně.

Dále musí skončit ruská podpora ozbrojeným separatistům na východě země, cesty ozbrojenců a zbraní z Ruska na Ukrajinu a pokusy destabilizovat zemi. Pokud k tomu nedojde a provokace budou pokračovat, mohou prý následovat další protiruské sankce.

Obama dnes poznamenal, že na změnu kursu má Putin „dva, tři, čtyři týdny“. Pokud příslušné kroky Moskva udělá, bude podle amerického prezidenta možné začít s obnovováním důvěry vůči Rusku. Herman Van Rompuy, který předsedá jednání členských zemí EU, doplnil, že je také třeba, aby Rusko urychlilo stahování svých ozbrojených sil od hranic s Ukrajinou.

NATO před tím, než se část jednotek vrátila do kasáren, uvádělo, že na ukrajinských hranicích je okolo 40 000 ruských vojáků. I když nyní už se část ruských jednotek stáhla a „Rusko teď destabilizuje Ukrajinu skrz prostředníky spíše než otevřeně a jednoznačně“, neznamená to podle Obamy, že si svět může volit další tři či čtyři měsíce sílícího konfliktu.

David Cameron hovořil s Putinem

„Nynější situace (na Ukrajině) je nepřijatelná a musí se změnit. Potřebujeme, aby Rusko náležitě uznalo nového prezidenta a spolupracovalo s ním. Potřebujeme zmírnění napětí a zastavení dodávek zbraní a posil přes hranici.“

Obama: Porošenko musí být pro Putina partnerem

V Porošenkovi, který se funkce ujme v sobotu, má Putin partnera, se kterým by měl přímo jednat, míní americký prezident. Porošenko podle něj totiž uznává, že Ukrajina potřebuje s Ruskem dobré vztahy.

Britský premiér David Cameron podotkl, že názory G7 ještě dnes sdělí Putinovi osobně při jejich setkání ve Francii. „Řeknu mu, že to, co se nyní děje, je nepřijatelné, a řeknu mu o změnách, které musí nastat,“ poznamenal Cameron. Právě nyní, když si Ukrajinci vybrali prezidenta, je podle něj čas na diplomacii. Pokud však Moskva kroky k uklidnění a dialogu s Kyjevem neudělá, budou podle něj následovat sankce. „Příští měsíc bude zásadní pro hodnocení, zda prezident Putin k těmto krokům přikročil,“ poznamenal Cameron.

Za Rusko přijde na Porošenkovu inauguraci velvyslanec

Slavnostní uvedení Petra Porošenka do prezidentského úřadu proběhne v Kyjevě v sobotu. Moskvu na ní bude zastupovat ruský velvyslanec, za USA je očekáván viceprezident Joe Biden a za Evropskou unii Herman Van Rompuy. Česko bude zastupovat ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. 

Mnoho účastníků dnešní schůzky z Bruselu totiž míří do Francie na oslavy 70. výročí spojeneckého vylodění v Normandii. Někteří z nich mají na okraj těchto oslav naplánované setkání právě s Putinem, který je také pozván. Obama formální schůzku s ruským prezidentem naplánovanou nemá. Novinářům dnes řekl, že pokud se s ním přesto setká, jejich vztahy prý budou stejně jako vždy „pracovní“.

„Bude-li šance mluvit, zopakuji to, co mu říkám po celou dobu této krize,“ podotkl americký prezident, který s Putinem v posledních měsících opakovaně hovořil po telefonu. USA míní, že o své budoucnosti mají rozhodnout sami Ukrajinci a že ruská anexe Krymu porušuje mezinárodní právo. „Destabilizující akce, které vidíme nyní - placené a podporované Ruskem - jsou nelegální a nekonstruktivní,“ prohlásil Obama.

O případném zahájení plošných hospodářských sankcí EU vůči Rusku bude zřejmě diskutovat unijní summit, naplánovaný na konec června. Závěry dnešní schůzky hovoří o odhodlání další cílené i plošné sankce zavést, „budou-li si to okolnosti vyžadovat“.