Pěti kardinálům se nelíbí papežův liberální přístup k rozvedeným

Vatikán - Pětice kardinálů protestuje v nové knize proti liberálnějšímu kurzu papeže Františka, který chce prosadit, aby byla církev otevřenější vůči rozvedeným manželům a umožnila jim chodit k přijímání. Podle kardinálů se ale východisko pro rozvedené najít nedá, protože by to bylo proti církevnímu dogmatu o nerozlučitelnosti manželství. Podle zdrojů z papežova okolí Františka kniha rozhořčila.

Kniha má vyjít 1. října v Itálii a v USA. Podíleli se na ní mimo jiné kardinálové Gerhard Ludwig Müller, Raymond Leo Burke či Carlo Caffarra. Ti všichni polemizují se zprávou, kterou v únoru přednesl na žádost papeže kardinál Walter Kasper. Navrhl v ní například to, aby církev zaujala k rozvedeným „realističtější postoj“. „Církev může najít nový způsob, jak rozvedeným, kteří znovu vstoupí do manželství, po nějaké době povolit přístup ke svátostem,“ řekl tehdy Kasper.

Postoj církve k rozvedeným je nyní poměrně nekompromisní, církevní sňatek je podle ní dosud nerozlučitelný. Papež František je naopak znám svým poměrně liberálním postojem k „netradičnímu rodinnému uspořádání“. O víkendu například osobně sezdával snoubence ve Svatopetrské bazilice a oddal i pár, v němž jeden z partnerů už jedním manželstvím prošel a byl rozvedený. V lednu papež v Sixtinské kapli pokřtil dítě svobodné matky i dceru páru, který uzavřel pouze civilní manželství.

Historik Jaroslav Šebek

„Ve Vatikánu se dá očekávat horký podzim, protože tato debata uvozuje diskusi, která se má odehrávat na začátku října na mimořádné biskupské synodě a má být věnována právě podobným otázkám. Papež určitě neporušil žádná církevní dogmata.“

Na počátku října se má v Římě sejít biskupská synoda, která se má radit o učení katolické církve ve věcech rodiny a sexuální morálky. Údajně se rýsuje možnost, že některá dosavadní pravidla budou přezkoumána. Hlavním tématem debat by měla být právě nemožnost svatého přijímání pro rozvedené a znovu sezdané.

Historik: Papež neporušil žádné církevní dogma (zdroj: ČT24)