Je jí téměř 114, s internetem si rozumí jako lidé o generace mladší

Minneapolis - Penzistka Anna Stöhrová z americké Minnesoty je důkazem, že stárnout se dá pomalu. Důchodkyně, která za pár dní oslaví 114. narozeniny, je pravděpodobně nejstarší uživatelkou Facebooku. Do světa moderních IT technologií přitom naplno pronikla teprve přednedávnem. Překousla i to, že pri přihlášení do sítě musela lhát.

Když si Anna Stöhrová nedávno zřídila účet na Facebooku, udělala pro přístup do digitální sítě to, co řada mladých lidí: lhala o svém věku. V dotazníku uvedla, že jí je 99 let. Kdyby totiž přiznala barvu, systém by její údaje hodnotil jako nepravé. Takové lapálie zažívá téměř stočtrnáctiletá důchodkyně z americké Minnesoty – živoucí důkaz, že na hledání nových přátel, třebaže s pomocí internetu, není nikdy pozdě.

Anna se narodila v době, kdy její rodina ještě ani neměla telefon, elektrická světla nebo automobil. Během života tak kolem sebe měla možnost zažít hned několik digitálních revolucí. Dnes si její milníky může mimochodmem připomínat třeba na tabletu - její oblíbené pomůcce.

Do světa moderních technologií ji teprve před několika týdny zasvětil prodejce iPadů Joseph Ramirez, se kterým ji seznámil její syn. Dnes pětaosmdesátiletý Harlan Stöhr není z nové záliby své matky nijak překvapený. „Byla vždy zvídavá, a to stále pokračuje,“ směje se.

Na nové přátele není nikdy pozdě (zdroj: ČT24)

Zvládá vyhledávat v Googlu stejně jako používat elektronickou poštu. V práci s počítačem si „téměř“ nezadá s teenagery o sto let mladšími. Stará dáma věří, že bude mít spoustu důvodů ke klikání i po středeční oslavě - i stočtrnácté narozeniny prý stráví s internetem po ruce.

Přátelé na Facebooku jsou pro ni důležití i z čistě osobního důvodu. Její manžel totiž zemřel už v roce 1998. Přesto si Anne zakládá na své soběstačnosti. Jedinou pravidelnou pomocí je sociální pracovnice, která každé ráno dorazí se snídaní a zkontroluje, zda si Anne nezapomněla vzít léky.

  • Podle americké Gerontologické výzkumné společnosti je Anne aktuálně osmý nejstarší obyvatel USA a celkem třináctý na světě.