Londýnská policie obvinila islamisty z plánovaných vražd strážníků

Londýn – Britská policie obvinila čtyři islamisty z plánování teroristických akcí v Londýně. Od zatčení uběhly dva týdny, kriminalisté po celou dobu shromažďovali důkazy. Podle nich muži plánovali vraždy policistů v ulicích britské metropole. V Sýrii mezitím Islámský stát chystá posílit své počty v boji o  město Kobani. Podle syrského exilu se k městu na severu země stahují bojovníci z provincií Halab a Rakka.

Čtyři mladíci podle vyšetřovatelů přísahali věrnost Islámskému státu, chtěli si koupit zbraň s tlumičem a pomocí internetových aplikací důkladně zkoumali policejní stanice a kasárna. Čtveřice prý přes internet rozesílala fotky s radikálním obsahem - kriminalisté u nich našli i záběry ze stětí jednoho ze západních rukojmí Islámského státu. Další tři mladíky kriminalisté pustili bez obviněni. Ti se tak zodpovídají z menších deliktů. 

Uplynulý zátah souvisí se sérií opatření v celé Evropě. Například Německo chce odebírat lidem podezřelým z příslušnosti k radikálům občanské průkazy a pasy, aby nemohli odcestovat a připojit se k radikálům na Blízkém východě. „Dostanou pak stejný dokument, jako když doklad ztratíte,“ dodává německý ministr vnitra Thomas de Maiziere. 

Následky bojů o severosyrské Kobani
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Kurdové se s islamisty dál přetahují o město Kobani

Už v pátek začali radikálové intenzivně bojovat o severní část města v blízkosti turecké hranice. Vypálili na něj skoro 30 dělových salv. Těžké boje pokračovaly i v noci na dnešek. Kurdové prozatím tuto lokalitu ubránili a IS podle jejich zdrojů přišel o několik bojovníků. 

Kurdům v obraně Kobani pomáhají letadla Spojených států a několika jejich arabských spojenců. Turecko sice posílilo své jednotky na hranici, avšak do bojů nevstoupilo a ani nedalo zahraničním letounům k dispozici svou leteckou základnu v Incirliku.

Premiér Ahmet Davutoglu tento týden zopakoval, že se Ankara kvůli Kobani nenechá do konfliktu zavléct. Její zapojení do bojů podle něj stojí na několika podmínkách, z nichž jedna je vytvoření bezletového pásma nad severem Sýrie. Největší důraz klade na to, že hlavním cílem intervence musí být sesazení syrského prezidenta Bašára Asada, nikoli boj o jedno město.

Podle dnešní zprávy AFP členové islamistického hnutí v provincii Halab na severu Sýrie ve čtvrtek zabili muže, který prý pořizoval snímky pozic skupiny, a pak ho přibili na výstrahu na kříž. Kolem krku mu pověsili ceduli s nápisem: „Abdalláh Buši. Zločin - za úplatu 500 tureckých lir (4 800 korun) filmoval pozice IS. Rozsudek - poprava a pak pověšení na kříž na tři dny.“

Zpravodaj ČT: Islamisté v Iráku postupují na město Ramádí (zdroj: ČT24)

Islámský stát

Radikální organizace vznikla jako odnož al-Káidy v roce 2013. Jejím centrem se stalo první dobyté město Rakká ve východní Sýrii.

V červnu tamní milice obsadila velkou část severního Iráku a postoupila směrem k Bagdádu. Na dobytých územích vyhlašuje samozvaný „chalífát“, v němž přísně uplatňuje svoje vnímání práva šaría.

Terčem nájezdů jsou zejména šíitští muslimové a také všechny nemuslimské skupiny (například jezídové či křesťané).

Nechvalně známé jsou brutální praktiky IS včetně popravování vojáků, západních novinářů nebo humanitárních pracovníků.

Podle CIA mají islamisté na území Sýrie a Iráku na 31 tisíc bojovníků. Navíc k nim odjíždí stále více mladých sympatizantů ze západních zemí.

V poslední době čelí IS v Iráku protiofenzivě kurdských milicí a také náletům ze strany USA, Francie a aliance některých arabských států.