Zbořený Ilovajsk se chystá na separátní volby. Místní mají jasno

Ilovajsk – Zatímco v ukrajinském Kyjevě vzniká nový kabinet, oblasti pod kontrolou separatistů se chystají na vlastní volby plánované na neděli. Hlasovat se mimo jiné plánuje i na místech nejtěžších bojů. Rebelové trvají na volbách i přes nesouhlas kyjevské vlády. Podle vyjádření generálního tajemníka OSN Pan Ki-Muna by ale takový krok mohl vážně ohrozit mírovou dohodu z Minsku.

Ti, kteří v boji zmítaném Ilovajsku zatím zůstali, mají o svém hlasu jasno. V ulicích je po dělostřeleckých granátech vidět mnohdy jen torza domů. Místní úřady, banky nebo pošta nefungují a například místní důchodci už několik měsíců nedostali důchod. Ze všeho přitom Ilovajští obviňují ukrajinskou armádu. „Nemůže nás už potkat nic horšího, než to, co jsme prožili… Porošenko, děkujeme za veselé prázdniny. Přejeme mu, aby si taky takové užil,“ říká ironicky místní obyvatelka Naděžda Potocká.

Kyjev se kvůli volbám separatistů obrátil na západní země, aby výsledek ani hlasování neuznaly. Naopak ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý řekl, že Moskva uzná jak ukrajinské parlamentní volby, které vyhrály prozápadní strany, tak hlasování separatistů. Lavrovovo prohlášení dnes kritizovala Evropská unie, podle které tento krok podkopává politické řešení krize.

Nadcházející víkendové hlasování dnes okomentoval také šéf OSN Pan Ki-Mun. Podle svého mluvčího Stéphana Dujarrice vyjádřil politování nad záměrem povstalců uspořádat vlastní volby poté, co o uplynulé neděli nepřipustili na území pod svou kontrolou předčasné volby do ukrajinského parlamentu.

Povstalci chystají volby v kulisách zničených měst (zdroj: ČT24)

Ačkoliv hlasy ještě nejsou kompletně sečtené, v metropoli Ukrajiny se naplno rozběhla koaliční vyjednávání. Arsenij Jaceňuk, jehož Lidová fronta je zatím v čele statistiky výsledků ukrajinských parlamentních voleb, dnes předložil vlastní návrh koaliční smlouvy a ohlásil nárok na post premiéra. Jaceňuk hodlá přizvat do vlády také třetí Svépomoc, ale i další prozápadní strany, které se do sněmovny dostaly – Radikální stranu ukrajinského populisty Oleha Ljaška a stranu Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Více čtěte ZDE.

Bývalý velvyslanec na Ukrajině: Jaceňuk a Porošenko se dohodnou (zdroj: ČT24)