Tisíce lidí v ulicích Moskvy skandovaly „Putine, jsme s tebou“

Moskva - Asi 75 000 lidí se dnes v centru Moskvy zúčastnilo pochodu „My jsme jednotní“ uspořádanému k dnešnímu svátku národní jednoty. Akce na podporu kremelské politiky vůči Ukrajině zastínila podle serveru newsru.com i tradiční ruské pochody, pořádané nacionalisty na jiných místech metropole i v dalších ruských městech.

„Pochod na počest Dne národní jednoty prochází Tverskou (ulicí). Vpředu kráčejí bubeníci v rudých uniformách. První řada manifestujících nese transparent s nápisem 'My jsme jednotní' přes celou šíři ulice. Nad kolonou mnoha tisíc lidí vlaje nesčetně praporů stran, regionů a organizací, včetně vlajek Novoruska, Doněcké a Luhanské lidové republiky,“ popisovala demonstraci agentura TASS.

Lidé se stužkami ruských vlastenců nesli také transparenty typu „V jednotě je naše síla“, „Nás je mnoho, vlast je jediná“, „Ne fašismu“, „Medvěd je pánem tajgy“ či „Putine, jsme s tebou“.

Den národní jednoty v éře prezidenta Vladimira Putina nahradil zrušené oslavy bolševické revoluce. Oficiálně má svátek připomínat lidové povstání v Moskvě v roce 1612, při kterém byli v Kremlu zmasakrováni polští uchvatitelé a Poláci byli vyhnáni z Ruska. Až donedávna si svátek nárokovali ruští nacionalisté. Přistěhovalcům se doporučovalo, aby raději nevycházeli do ulic, došlo i na případy zbití vysoce postavených diplomatů.

Demonstrace v Rusku - svátek národní jednoty
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Fadeichev Sergei

Sám Putin dnes prohlásil, že svátek dokazuje „oddanost našeho lidu své vlasti, rodné zemi“ a že toto upřímné vlastenectví je i základem nezávislosti a svrchovanosti Ruska. Nikoliv náhodou se svátek váže ke „klíčové události našich dějin, kdy lid ukončil tragédii období chaosu“. Od té doby sice uplynula čtyři staletí, nicméně tehdejší drama zůstává věčnou historickou lekcí pro všechny generace: „(…) je nutné střežit a bránit národní zájmy. Zanedbání může vést k propasti rozpadu a zkázy země, jejíž svrchovanost má stejnou základní hodnotu jako svoboda a demokracie,“ prohlásil Putin.

Zdůraznil, že Rusko letos muselo čelit složitým výzvám, ale dokázalo, že je s to uhájit své národní zájmy. Ruský lid obstál v dějinné zkoušce: semkl se a mravně a duchovně povznesl. „Úsilí o spravedlnost a pravdu vždy patřily k Rusku a žádné hrozby nás nepřinutí vzdát se našich hodnot a ideálů,“ řekl prezident.

Rusko i politici a podnikatelé blízcí Putinovi čelí západním sankcím, které mají přimět Kreml ke změně politiky na Ukrajině, postižené konfliktem s proruskými separatisty s více než 4 000 oběťmi na životech.

Nacionalistického ruského pochodu v moskevské čtvrti Ljublino se podle médií zúčastnily asi tři tisícovky nacionalistů, podle policie se sešlo asi 2 000 demonstrantů. V davu prý byly slyšet i výkřiky nespokojenosti s Putinovou politikou na Ukrajině: „Rusové jsou proti válce s Ukrajinou“ či „Dost bylo krmení Donbasu“.

Asi 1 500 Moskvanů se podle policie sešlo na demonstraci „Za Novorusko“, jak ruská média označují povstalecká území na východě Ukrajiny. Hlavní heslo této akce znělo „Rusko potřebuje cara!“ 

V jiných ruských městech se do pochodů nacionalistů zapojily řádově stovky lidí.