Kerry: USA nespojují dohodu s Íránem o jádru a boj proti Islámskému státu

Peking – V jednáních o íránském jaderném programu zůstává stále mnoho rozporů, řekl dnes v Pekingu americký ministr zahraničí John Kerry. Popřel zároveň spekulace, podle nichž USA navrhly Íránu, že za dohodu o jádru budou s Teheránem spolupracovat v boji proti radikálům z Islámského státu. „Neexistuje žádné propojení rozhovorů o jaderném programu s jakýmkoli jiným tématem. Chci, aby to bylo jasné. Jaderné rozhovory jsou samostatnou záležitostí, oddělenou od všeho ostatního. Nikdy se nediskutovalo o možnosti je s čímkoli spojovat,“ prohlásil Kerry.

Rozhovory o jaderném programu mají podle harmonogramu přinést konečnou dohodu do 24. listopadu. S Íránem vyjednává šestice velmocí, mezi nimi i USA. Mezinárodní agentura pro atomovou energii jim v pátek poskytla svou zprávu, v níž se konstatuje, že Íránci jí stále dluží odpovědi na klíčové otázky, které by pomohly vyloučit pochybnosti o povaze íránských aktivit. Některé země se domnívají, že Íránci usilují o výrobu atomové bomby.

List The Wall Street Journal tento týden napsal, že prezident Barack Obama zaslal dopis íránskému duchovnímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chameneímu a naznačil v něm, že USA jsou za dohodu v rozhovorech o jaderném programu připraveny začít koordinovat svůj postup proti IS s Íránem.

Kerry dnes prohlásil, že USA tyto záležitosti nespojují. Nezpochybnil ale existenci dopisu, který sám o sobě je výjimečným Obamovým krokem vůči Teheránu a který byl tajný.

Pokud by se s Íránem podařilo dohodnout, mohly by být zrušeny dlouhodobé sankce proti němu. Írán ale musí jednoznačně vyloučit podezření o vojenské povaze svých aktivit. Agentura pro atomovou energii například marně žádá o zpřístupnění provozu v Parčínu pro své inspektory. Právě tam prý Íránci provádějí pokusy se silnými výbušninami, avšak jako do vojenského zařízení tam inspektory pustit nechtějí.

Boje o Kobani
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Vadim Ghirda

Na frontě v Iráku a Sýrii se USA ocitají na stejné straně jako Írán, který pomáhá Bagdádu v boji proti IS. USA zase koordinují letecké akce proti IS a mají v Iráku také vojenské instruktory. Ani jedna z obou zemí však od islámské revoluce v Íránu neudržuje diplomatické vztahy a vojenská spolupráce podle všech amerických představitelů nepřipadá v úvahu.

Američqné vysílají další poradce do Iráku

Spojené státy vyšlou do Iráku dalších 1 500 vojenských poradců, čímž se jejich počet zhruba zdvojnásobí. Navýšení schválil americký prezident Barack Obama. Pentagon taky potvrdil, že Američané vytvoří dvě nová výcviková centra u Bagdádu.

Kerry bude spolu s koordinátorkou rozhovorů o jaderném programu Catherine Ashtonovou v neděli a v pondělí v Ománu jednat se šéfem íránské diplomacie Mohammadem Džavádem Zarífem. Mají dohodnout příští kolo, v němž budou s Íránci jednat USA, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo.

Vydáno pod