Grafitti na Teufelsbergu. Západní špioni vzpomínají na pád zdi

Berlín – Německo si připomíná 25 roků od pádu železné opony. Oslavy se dotkly také bývalé centrály amerických zpravodajských služeb na berlínském kopci Teufelsbergu. Někdejší západní špioni vzpomínají na doby, kdy Západní Berlín tvořil výspu demokracie na území obklopeném totalitním režimem.

Západní špioni vzpomínají na pád zdi (zdroj: ČT24)

Léta byl berlínský Teufelsberg rájem sprejerů a alternativních hudebníků, nyní do poničené špionážní stanice míří turisté. Ještě před čtvrtstoletím zde sídlily uši Západu, které odtud odposlouchávaly sovětskou říši. „Špionážní stanice na Teufelsbergu byla nejdůležitějším zařízením svého druhu. Provozovali ji Američané, ale informace poskytovali také Britům, Francouzům a Němcům ze Spolkové republiky,“ říká historik Jochen Staadt.

Stanice v dobách studené války denně nasbírala tisíce dat. Západní Berlín se totiž nacházel hluboko ve východním bloku. „Bylo to tajné místo a lidé mají rádi takové lokality. Vědí, že stanice byla důležitá, ale o detailech nemají ani potuchy,“ říká veterán z Teufelsbergu a současně místní průvodce Christopher Mclarren, který již v Berlíně zůstal.

„Snad i díky nám skončila studená válka“

Jiní experti, kteří na stanici sloužili, se po letech vracejí zavzpomínat. „Jsme rádi, že došlo ke sjednocení Německa. A snad mohu říci, že jsme k tomu malým dílem přispěli. A možná i díky nám skončila studená válka,“ říká další veterán Collin Gregory.

Budovy odposlouchávací stanice stojí na vrcholu nejvyššího berlínského kopce, který vznikl navršením poválečných trosek. Po skončení studené války ale vojáci základnu opustili, na počátku 21. století pak zkrachoval i plán soukromých investorů proměnit areál v luxusní byty a budovy začaly chátrat. Přitahovaly bezdomovce nebo alternativní umělce.

V roce 2011 začali bývalou špionážní stanici obdivovat turisté, také kvůli skvělému výhledu na Berlín. Budova později našla nové uplatnění jako jedna z největších německých galerií street artu. Na vnějších stěnách i v interiéru vznikají každý den nová legální graffiti. Budoucnost galerie je však nejistá, vojenská stanice stále chátrá a majitel pozemku ani berlínská radnice nemají přesnou představu o její budoucnosti.