Karas: Rusko-ukrajinská hranice je místy zcela propustná

Doněck - Proruští separatisté mají pod kontrolou zhruba 300kilometrový úsek ukrajinsko-ruské hranice, která je doslova propustná, prohlásil zpravodaj ČT Miroslav Karas. Štáb ČT se o tom podle něj přesvědčil na vlastní oči. Šéf české diplomacie včera prohlásil, že na Ukrajině operuje přes 10 tisíc ruských mužíků a o původu těžké techniky mířící k Doněcku není pochyb. Odkázal se přitom na novou zprávu OBSE. Moskva mezitím dál odmítá, že by na Ukrajinu posílala vojáky nebo zbraně.

Na konvoje s desítkami tanků, údajně z Ruska, upozornil Kyjev poprvé v pátek. Pohyb neoznačených vozů na ukrajinském území o víkendu potvrdila i organizace OBSE. „Je těžké zaznamenat každý den případný přesun ruské techniky. Úsek, který na ukrajinsko-ruské hranici není pod kontrolou Ukrajinců, měří takřka 300 kilometrů. Tuto část mají zcela pod kontrolou proruští separatisté,“ upozornil zpravodaj ČT s tím, že překročit ji na těchto místech může libovolně kdokoli. 

Osobní zkušenost přitom hovoří jasně. Štáb ČT nedávno natáčel reportáž v Rostovské oblasti z ruské strany hranice, k níž se přiblížil na vzdálenost zhruba několik desítek metrů. „Mohli jsme ji kdekoli překročit bez jakékoli kontroly,“ konstatoval Karas. Kolony z Ruska prý naposledy zaznamenali novináři z agentury AP, jimž se podařilo natočit několik projíždějících tanků. Když štáb ČT natáčel před pár dny v Doněcku, rovněž měl informace o blížících se neoznačených vozech. 

Michal Zdobinský, šéfredaktor ATM

„Z videí bylo vidět, že posilují obě strany – jak separatisté, tak i ukrajinská armáda. Může to značit, že se připravují na vyřešení situace silou. Pokud jde o armádu, tak přesunuje do oblasti těžkou dělostřeleckou techniku, tanky a raketomety. Na druhé straně se do oblasti Doněcku přesunují tanky řady T-72, což je typ, který není běžně ve výzbroji ukrajinské armády. Dá se usuzovat, že původ mají v Rusku. Jiná věc je, kdo v těch tancích sedí a kdo je obsluhuje.“

Na informace OBSE ohledně ruské přítomnosti na Ukrajině včera reagoval i český ministr zahraničí. „Ze zprávy a jejího popisu vyplývá, že v poslední době dochází (na východě Ukrajiny) k soustředění těžké techniky z ruské strany a k navyšování počtu neoznačených vojáků. Dá se v jejich případě mluvit o tisících a zpráva poměrně jasně lokalizuje jejich původ,“ konstatoval v Událostech, komentářích Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Výzvy jsou marné. Nemáme s tím nic společného, opakuje Rusko

Evropská unie a Spojené státy Rusko vyzvaly, aby neprodleně stáhlo své vojáky z Ukrajiny. Rusko si ale stojí za svým: na ukrajinském území nepůsobí ruští vojáci. „Moskva neustále připomíná, že Rusko nemá s tímto konfliktem nic společného,“ podotkl Karas. 

Kreml připouští jen možnost omezeného počtu dobrovolníků. Ruská vojenská prokuratura ale podle ruského liberálního listu Vedomosti potvrdila smrt 12 ruských výsadkářů ze Pskova „mimo prostor jejich hlavní základny“. Jejich pohyb byl prý řízen na základě rozkazu
nejvyššího armádního velení, který je státním tajemstvím. Neoficiálně se ale říká, že padli na Ukrajině.

Tanky na východní Ukrajině
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Mstyslav Chernov

Na Ukrajině platí od začátku září příměří, místy je ale porušováno. Nejtěžší boje probíhají na severním předměstí bašty separatistů – Doněcku. Válčí se hlavně o mezinárodní letiště, které už je po týdnech bojů kompletně zničeno. Zatím ho stále ovládají ukrajinské síly.  

„Podle posledních informací se stahují vojska k městu Sněžnoje, kde byly zaznamenány velké kolony několik desítek neoznačených vozů. Bojuje se rovněž v Luhanské oblasti. Ráno podle posledních informací přišlo o život 9 proruských vzbouřenců a 3 ukrajinští vojáci,“ popsal situaci zpravodaj. O klidu zbraní se tak dá mluvit skutečně jen formálně.