Překupníci s orgány podvedli desítky nepálských vesničanů

Káthmándú - Desítky vesničanů v Nepálu se stávají oběťmi nelegálního obchodu s orgány. Chudí zemědělci prodali podvodníkům své ledviny, aniž by věděli, co je čeká. Nejenže slíbené peníze nikdy nedostali, ale navíc mají vážné zdravotní problémy a nemohou tak vykonávat svoji práci, která je zároveň jejich živobytím. Pomoci by jim měl nový vzdělávací program.

Podvodné transplantace ledvin v Nepálu (zdroj: ČT24)

Celé rodiny ve vesnici Hokshe, které už se začalo říkat „ledvinová banka“, darovaly své orgány za příslib lepšího života. Překupníci jim slíbili pět tisíc dolarů za jednu ledvinu, z peněz ale nakonec viděli jen zlomek. „Je to už 13 let, co jsem daroval svou ledvinu, a stále to bolí, když pracuji. Napálili mě a podvedli mě, ale já nic neřekl,“ líčí zemědělec Kumar Budathoki.

Farmáři jsou tak nejen bez peněz, ale navíc i neschopní znovu pracovat. Ani to však neodradilo další vesničany od vidiny rychlého zisku. Svou ledvinu darovala i Budathokiho žena a mladší bratr, také oni teď čelí vážným zdravotním problémům. „Ani jsem nevěděl, co je to ledvina. Nikdy jsem nechodil do školy,“ přiznává Budathokiho soused Mohan Sapkota.

Ledviny míří k bohatým Indům

Sociální pracovníci proto zahájili speciální kampaň nazvanou podle Budathokiho vesnice. „Podařiilo se nám zahájit proces s překupníky a byli jsme úspěšní. Teď můžeme bezpečně říct, že obchod s ledvinami v této vesnici je pod kontrolou,“ říká Krishna Pyari Nakarmi, jeden z pracovníků Operace Hokshe.

Právě ledviny jsou nejčastějším orgánem od živých dárců, se kterým se nelegálně obchoduje. Většina těch získaných od Nepálců připadne bohatým pacientům v Indii. Jen za minulý rok se policii podařilo zatknout deset pašeráků lidských orgánů.